sâmbătă, 16 februarie 2008

Challenge Volta Ciclista a Mallorca (Turul Mallorca)

Din 1992 pe insula Mallorca din Spania are loc in fiecare an, la inceputul lunii februarie Turul Mallorca (catalana:Challenge Volta Ciclista a Mallorca ), o serie de 5(cinci) curse profesioniste de sosea, de o zi. Desi este numit „Turul Malloca” UCI (Uniunea Ciclista Internationala) nu a permis clasarea sa ca o cursa pe etape, datorita faptului ca regulamentul nu prevede prezenta obligatorie a rutierilor in concurs pe parcursul celor cinci zile, fapt ce insa a facut popular turul printre managerii echipelor. Acestia aduc echipe formate uneori din 20 de ciclisti pe care ii schimba de-a lungul celor cinci zile, traseul parcurs cuprinzand numeroase catarari (zone montane), dar si sosele aproape plate favorabile sprinturilor asociate fiecarei etape de concurs.

Fiecarei zi ii este atribuit un „Trofeu”. Astfel prima zi este intitulata Trofeo Mallorca, reprezentand un circuit pe strazile orasului Palma de Mallorca, cea de-a doua este Trofeo Cala Millor, uneori numit si Trofeo Alcúdia. Traseul pe care se ruleaza in aceste zile este relativ plat, in timp ce in urmatoarele doua zile - Trofeo Pollença (ziua a treia) si Trofeo Sóller (ziua a patra), dealuri precum Col de Sóller (501 m) sau Col de Puig Major (850 m), pun cataratorii la incercare. Ultima zi este una mai putin solicitanta, presarata cu cateva mici ascensiuni, incununata fiind in final cu Trofeo Calvia.

Folosit astazi ca pregatire in vederea curselor mai importante desfasurate de-a lungul anului de catre echipe cunoscute la nivel international, turul a fost deschis echipelor straine in 1995, cand au fost invitate echipe precum Telekom si TVM. Cu toate ca participantii nu sunt obligati sa participe in fiecare zi in cursa, exista si un clasament neoficial ce include toate cele cinci etape. Pintre cei ce au reusit sa castige acest tur se numara Laurent Jalabert, Alex Zulle, Alejandro Valverde, insa cel care a castigat de 3(trei) ori este rutierul spaniol Francesco Cabello in 1996, 2000 si 2002. In 2004 Colóm devine primul ciclist localnic care a reusit un prim loc in clasamentul general final.

Dar sa vedem anul acesta care sunt invingatorii in fiecare din cele 5 etape :

1.Trofeo Mallorca (duminica 10 feb.) Palma - Palma, 100km
- Philippe Gilbert (Bel) Francaise des Jeux 2h03’04” (48.75 km/h)
2.Trofeo Cala Millor (luni 11 feb.) Cala Millor-Son Servera, 162.7 km
- Graeme Brown (Aus) Rabobank 3h53’52” (41.74 km/h)
3.Trofeo Pollença (marti 12 feb.) Pollença to Port d'Alcúdia, 168.4 km
- José Joaquín Rojas (Spa) Caisse d'Epargne 4h00’59” (41.928 km/h)
4.Trofeo Sóller (miercuri 13 feb.) Inca - Inca, 162.4km
- Philippe Gilbert (Bel) Française Des Jeux 4h24’17” (36.87 km/h)
5.Trofeo Calvia (joi 14 feb.) Magaluf - Palmanova, 146.7 km
- Gert Steegmans (Bel) Quick Step 3h55’23” (37.624 km/h)

In clasamentul general final il gasim pe primul loc pe belgianul Philippe Gilbert (Francaise Des Jeux), dupa abandonul din etapa a patra a tanarului José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne).
             

1 comments:

Cris spunea...

Eu cred ca Rojas anul acesta se va impune intr-o cursa importanta. Este un ciclist care promite mult! Pacat de abandonul din aceasta cursa!