duminică, 10 februarie 2008

Deschiderea sezonului 2008 in Italia

S-a deschis sezonul ciclistic si in Italia, odata cu cea de-a 13-a editie a Gran Premio della Costa Etruschi, o cursa relativ noua, ce a fost inclusa in calendarul UCI incepand cu anul 2002. Este al patrulea an consecutiv cand rutierul echipei Milram, Alessandro Petacchi, isi trece in palmares aceasta cursa, motivat fiind si de faptul ca in fiecare an familia face parte din audienta, cursa desfasurandu-se la numai 100 de km de orasul sau natal (La Spezia)

Aceasta cursa, ideala pentru sprinteri, a avut initial 153 de km, dar a fost prelungita la 193 km. Primii 30 de km, de la punctul de start (San Vincenzo) mergand spre nord de-a lungul coastei tireniene pana la orasul Cecina, sunt pe o sosea relativ plata. Doar doua mici ascensiuni apar la kilometrul 39 si 79, ajungand la o modesta altitudine de maxim 275 m. A doua parte a cursei consta in doua circuite de 24,3 km si cinci ture de circuit de 10,15 km, toate pe un traseu plat, in apropierea orasul Donoratico, unde se si incheie cursa de o zi, pe Bulevardul Aurelia.

Dainius Kairelis (Ceramica Flamina) a dominat in mare parte cursa de ieri (sambata 9 februarie), dupa o evadare la numai 17 km de la start si a ajuns la un avans de 20 de minute fata de pluton. Din pacate el a fost ajuns cu numai 9 km inainte finish, iar primele locuri au fost adjudecate in sprintul final, dupa cum spuneam de italianul Alessandro Petacchi, urmat de Gabriele Balducci (Acqua & Sapone - Caffe Mokambo) si Francesco Chicchi (Liquigas)

„Este placut sa castigi la debutul sezonului, iti da un impuls moral si te ajuta sa te antrenezi din greu” a declarat dupa cursa, rutierul de 34 de ani, care a lipsit din Turul Frantei de anul trecut, dupa ce Comitetul Olimpic Italian (CONI) a cerut un an de suspendare descoperindu-i-se un nivel ridicat de Salbutamol. Fiind invocat un uz terapeutic (astm – majoritatea ciclistilor fiind diagnosticati cu aceasta boala...), Petacchi nu a fost suspendat, insa CONI si UCI au inaintat cazul Curtii de Arbitraj Sportiv, rutierul fiind convocat la o audiere in data de 12 martie, la Lausanne, Elvetia.