vineri, 22 februarie 2008

M&M Engineering Tour of Belize

In micutul stat Belize, situat pe coasta estica a Americii Centrale are loc M&M Engineering Tour of Belize cursa ce se intinde pe o perioada de 5 (cinci) zile si cuprinde 6 (sase) etape. Anul acesta a ajung la a sasea editie si a fost clasata de UCI drept o cursa 2.2 (2-cursa pe etapa 2-categoria a doua).

Prima etapa, in data de 13 februarie a fost cea mai lunga, cu o distanta de 198 Km, intre Belize si Orange Walk. De-a lungul mansei plutonul s-a scindat in numeroase mici grupuri, in frunte detasandu-se cilianul Carlos Oyarzun (Tecos - foto) si argentinianul Luciano Santos (Santinos) ce vor trece linia de sosire in ordinea enumerata, la 2’37” fata de castigatorul din 2005 al turului Jose Choto (C-ray Tequilla Afamado).

Cu toate ca in a doua etapa (Orange Walk - Belize, 105km) plutonul a fost mai compact, Marlon Castillo, dublu invingator al acestui tur a trecut primul linia de finish. Insa va fi descalificat din cauza faptului ca problemele tehnice ce au aparut la bicicleta sa l-au facut sa imprumute o cursiera a unui rutier ce nu era un coechipier al sau si astfel Bjorn Selander (USA National Team) este declarat invingator.

Seria castigurilor va continua pentru Statele Unite in contratimpul pe echipe (desfasurat in aceasi zi de concurs-14 februarie), pe ruta Hattieville – Northern Highway Junction – Hattieville, pe o distanta de 40 km si castigat de USA National Team si in etapa a patra (Belize – Benque Viejo, 130km) prin campionul de contratimp Michael Olheiser (Herring Gas Cycling Team).

Penultima etapa una mai lunga (182 Km) si mai dificila va fi decisa pe catararea de pe dealul Gap, cu Lizandro Ajcu (Santinos) care il va intrece pe liderul cursei Carlos Oyarzun (Tecos). Stage 6: San Ignacio – Benque – Belize City, 145 km.

Dupa cinci competitii castigate de rutieri ai tarii gazda, doar etapa ce a inchis turul a fost castigate de un rutier localnic, Ernest Meighan (Red Bull) dupa 3h54’13” in timp ce turul este trecut in palmaresul rutierului de la echipa Tecos, Carlos Oyarzun.