luni, 25 februarie 2008

Stijn Devolder victorios in Turul Algarve

Desi Portugalia are un tur ce ii poarta numele, Volta ao Algarve (Turul Algarve) este o cursa mult mai populara. Anul acesta s-a desfasurat in perioada 20-24 febriarie, pe un traseu putin modificat fata de cele 33 de editii anterioare, prin introducerea a catorva catarari si a unui contratimp de 34 de Km.


Cu toate ca a participat anul acesta la doua mari comprtitii (Australian Tour Down Under, unde se claseaza pe locul doi intr-o etapa si turul Mallorca), pentru germanul Robert Forster (Gerolsteiner) prima victorie din 2008 vine o data cu prima etapa a Turului Algarve. Urmatorii doi rutieri ce trec linia de finish a acestei etape (Albufeira - Faro, 164.4 km), la doar doua secunde au fost Tomas Vaitkus (Astana) si Erik Zabel (Milram).

Situatia insa s-a inversat dupa cei 189.5 km ai mansei secunde (Lagoa – Lagos) cand in ultimii 500 de metri sunt ajunsi patru rutieri ce au reusit o evadare, sprintul final dand castig de cauza lituanianului Tomas Vaitkus (Astana), care se apropie in clasamentul general la o secunda de Robert Forster (Gerolsteiner), clasat pe locul doi in aceasta a doua etapa.

Robert Forster reuseste sa isi pastreaza pozitia de lider in clasamentul general prin victoria din cea mai lunga etapa a turului (Vila Rel S. Antonio - Loule, 207.7 km) ce a inclus si catararea Malhao (510m , punctul cel mai inalt atins in cursa).

Cum era de asteptat castigatorul celei de-a 34-a editii a Turul Algarve s-a decis in contratimpul din etapa a patra. Cei 34 de Km sunt parcursi de belgianul Stijn Devolder (Quick Step) in 35’33”, cu 22 secunde mai rapid decat francezul Sylvain Chavanel de la Cofidis.

Ultima etapa va fi castigata de sprinterul echipei High Road, Bernhard Eisel dupa ce a parcurs cei 193.5km dintre Vila do Bispo si Portimao in 4h49’36”. Invingator anul trecut in Turul Austriei si al Drie Daagse Van de Pannein in 2005, Stijn Devolder a fost implicat intr-un mic "accident" in aceasta ultima mansa, impreuna cu trei coechipieri. Sa speram ca nu va avea urmari grave!