vineri, 14 martie 2008

Alejandro Valverde triplu castigator al Turului Murcia

In perioada 4-8 martie in sudul-estul Spaniei, in regiunea Murcia, una din cele 17 comunitati autonome ale Spaniei a avut loc Turul Murciei (Vuelta a Murcia) care s-a bucurat de prezenta unor nume cunoscute precum Alejandro Valverde (originar din Murcia, campion reginal si invingator al acestui tur in 2004 si 2007), Alberto Contador, Denis Menchov, Carlos Sastre.

Etapa de deschidere, care a aliniat la start 95 de rutieri si a acoperit 197.3km intre San Pedro del Pinatar si Lorca a fost castigate de sprinterul de la Rabobank, Graeme Brown, australianul incheind etapa dupa 5h00’11”.

Vremea nefavorabila din a doiua zi, cu vant de pana la 80 km/m a facut ca plutonul sa ramana compact mare parte din traseu. Pe catararea de categoria 1 - Collado Bermejo (numit Cima Marco Pantani ca un tribut adus rutierului care a castigat in castigat editia din 1999 a turului) s-a dezlantuit atacul a catorva rutieri aspiranti la castigarea competitiei. Etapa de la Calasparra la Totana (152.5km) va fi castigate de spaniolul Jose Luis Rubiera (Astana) care va ajunge pe doi la general, in timp ce ocupantul locului doi in aceasta etapa Aitor Perez Arrieta (Extremadura-Gruppo Gallardo) va prelua conducerea la general.

Argentinianul Juan Jose Haedo (CSC) castigator al primei etape in Turul Californiei, invinge pentru a doua oara si pe pamant european (dupa ce a castigat Classica Almeria pe 2 martie) o data cu etapa a treia a celei de-a 28-a editii a Turului murciei (Puerto Lumbreras - San Pedro del Pinatar, 146km).

Era de asteptat ca in contratimpul individual din penultima etapa (Alhama de Murcia - Aledo, 23.1km), cu un final in catarare sa se remarce cataratorii. Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) va termina in 33”32 “ preluam conducerea la general, urmat si in etapa si la general de italianul Stefano Garzelli (Acqua Sapone - Caffe Mokambo) si spaniolul Alberto Contador (Astana).

Aceasta va fi ordinea pe podiumul final si dupa ultima etapa (Urbanización Veneziola (San Javier) - Murcia, 134.9km) castigate de bascul Koldo Fernandez de Larrea (Euskaltel – Euskadi).