joi, 27 martie 2008

Campionatele Mondiale de ciclism pe pista

Campionatele Mondiale de ciclism pe pista desfasurate pentru prima oara in 1893 la Chicago, anul acesta au adunat la Manchester nu mai putin de 300 de sportivi din 37 de tari si au debutat cu o zi plina in care s-au desfasurat patru probe: proba masculina individuala de urmarire, proba masculina de scratch, proba pe echipe masculine si 500 m contracronometru feminin.

Bradley Wiggins a cucerit prima medalie a campionatelor pentru Marea Britanie depasindu-l pe cel care obtinuse cel mai bun timp in calificari (4:16.34 cu o excelenta medie de 56.174 km/h), olandezul Jenning Huizenga. In lupta pentru bronz rusul Alexei Markov l-a batut confortabil pe neozeelandezului Hayden Roulston, caruia i-a luat aproape doua secunde pana la final.

Cei 15 kilometrii ai probei masculine de scratch, care pare a fi cea mai simpla proba din ciclismul pe pista, ciclistii ruland in grup compact, fiind destul de greu sa initieri o evadare au fost parcursi cel mai rapid de bielorusul Aliaksandr Lisouski, urmat de olandezul Wim Stroetinga si de germanul Roger Kluge.

Aurul in proba pe echipe masculin a revenit trioului francez Gregory Bauge, Kevin Sireau si Arnaud Tournant (foto) cronometrati cu 43.271 secunde in cele trei ture de 250 de metrii. Celelate locuri pe podium au fost ocupate de Marea Britanie (Ross Edgar, Chris Hoy, Jamie Staff) si Olanda (Theo Bos, Teun Mulder, Tim Veldt).

La contracronometrul feminine(500 m) s-a impus cubaneza Lisandra Guerra Rodriguez, aceasta fiind urmata de Simona Krupeckaite (Lituania) si Sandie Clair (Franta), primele doua clasate fiind departajate de doar cinci zecimi de secunda.

Un moment placut a fost la festivitatea de premiere, cand instalatia de sonorizare s-a defectat in timp ce se intona imnul Frantei, iar dupa cateva clipe de stinghereala, spectatorii au salvat momentul, intonand La Marseillaise din tribune.

Pentru a urmari si desfasurarea celorlalte zile va invitam aici.