miercuri, 5 martie 2008

Gran Premio Bancaja 2008

Vuelta a la Comunidad Valenciana (numita si Gran Premio Bancaja), ajunsa la cea de-a 66-a editie s-a desfasurat anul acesta in perioada 26 februarie-1 martie in sud-estul Spaniei, in comunitatea autonoma cu acelasi nume, numita si Tara Valenciana.


Jose Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) a castigat prima etapa, o “calatorie” de 157 km de la Sagunto la Port de Sangunto, invingandu-l in sprintul final pe compatriotii sai Ruben Plaza (Benfica) and Xavier Florencio (Bouygues Telecom). Rutierul spaniol a facut parte dintr-un grup de 24 de rutieri ce s-au desprins pe ultima catare (categoria I), Alt de Garbi in timp ce restul plutonului a fost impartit in alte trei grupuri ce vor trece linia de sosire la 1’33”, 9’04” si respectiv 11 minite si peste 11 minute.

Cei peste 178 de km ai etapei a doua (Alzira – Xativa) ce a necesitat urcarea a cinci catarari (de fapt 2 catari de categoria a treia, Alt de Barxeta si Alt de Beniganim, cea de-a doua fiind urcata de nu mai putin de patru ori) au fost parcusi pe o vreme calduroasa specifica zonei, la 25 grade Celsius. Desi s-a incercat o evadare a trei rutieri, cu 8 km inainte de final au fost ajunsi, etapa fiind decisa in spintul final din care invingator a iesit germanul Erik Zabel (Milram), Gutierrez pastrandu-si tricoul de lider.

Etapa a treia a avut ca punct de start si finish localitatea costiera Ibi, cunoscuta pentru fabrica si muzeul sau de jucarii. Cei 166.5 km vor fi parcursi cel mai rapid de Manuel Vaquez (Contentpolis-Murcia) in 04h08'49", urmat fiind de compatritul sau Ruben Plaza (Benfica) care va prelua si conducerea cursei.

Mirco Lorenzetto „inscrie” prima victorie ca rutier al echipei Lampre (fost rutier la Milram), in penultima etapa, ce a fost constituita din opt ture de circiut a 22 de km fiecare, cu punctul de plecare si sosire la Naquera. Ruben Plaza se mentine pe primul loc in clasamentul general, aniversand in aceasta zi 28 de ani.
Ultima etapa (Valencia - Valencia, 149.4km) a fost una favorabila sprinterilor cu ultima jumatate de traseu pe plat. Alessandro Petacchi (Milram) si-a revendicat-o in fata compatritilor sai Danilo Napolitano (Lampre) si Francesco Chicchi (Liquigas).

Spaniolul Ruben Plaza (Benfica) a ocupat prima treapta a podiumului final, celelalte doua locuri revenind compatritilor sai Manuel Vazquez (Contentpolis Murcia) si respectiv Xavier Florencio (Bouygues Telecom).