duminică, 23 martie 2008

O noua victorie pentru Cancellara - Milano-San Remo

Desfasurata intr-o zi friguroasa, cea de-a 99-a editie a cursei clasice Milano-San Remo a fost castigata de elvetianul Fabian Cancellara, aducand a doua victorie in acesta cursa pentru tara sa, dupa cea a lui Erich Maechler din 1987.

Evadarea zilei a fost cea de la kilometrul 23 avandu-i ca protagonisti pe italienii Filippo Savini si Nicola d'Andrea, americanul William Frischkorn si letonul Raivis Belohvosciks. Insa odata cu apropierea de ultimele doua catarari ale zilei (Cipressa si Poggio) ritmul in pluton s-a inasprit, ultimii trei rutieri ramasi din evadare (d'Andrea nereusind sa mai tina ritmul pe catararea nou introdusa in cursa Le Manie) fiind prinsi de pluton cu 30 de kilometrii inainte de final.

Paolo Bettini (Quick Step) a luat primul initiativa atacand pe Cipressa, penultima catarare a zilei (5.6 km, cu o panta medie de 4.1%), conationalii sai Davide Rebellin (Gerolstainer) si Paolo Savoldelli (LPR) si suedezii Nicklas Axelsson (Serramenti-Diquigiovanni) si Thomas Lovkvist (High Road) luandu-i exemplul. In apropiere de ultima catare, Poggio au urmat atacuri succesive ale lui Rebellin, invingatorul din Paris-Nice si Gilbert, castigatorul din Het Volk urmati de urmat de Enrico Gasparotto (Barloworld), Alessandro Ballan (Lampre), Filippo Pozzato (Liquigas) invingator in Giro della Provincia di Grosseto anul acesta , Philippe Gilbert (Francaise des Jeux), Alessandro Bertoloni (Serramenti-Diquigiovanni), Oscar Freire (Rabobank), Rinaldo Nocentini (AG2R) care s-a remarcta in Gran Premio di Lugano si Fabian Cancellara (CSC).

Castigatorul cursei Tirreno-Adriatico va reusi destul de devreme un atac indraznet. Ajutat de capacitatile sale care il fac un rutier foarte bun de contratimp (campion mondial la contratimp in 2006 si 2007) Cancellara va reusi sa duca ultimii doi kilometrii in frunta miniplutonului si sa treaca linia de sosire cu patru secunde in fata italianului Filippo Pozzato (Liquigas) si a belgianului Philippe Gilbert (Francaise des Jeux), terminand cursa in 7h14’35”.