duminică, 2 martie 2008

O victorie solitara

199 de ciclisti s-au aliniat la startul celei de-a 63 editii a cursei de o zi ce deschide sezonul ciclistic in Belgia, Omloop Het Volk. Cursa desfasurata intre localitatile Gent si Lokeren a avut loc pe 1 martie, intr-o zi insorita, neobisnuita pentru aceasta perioada caracterizata prin prezenta zapezii, fapt ce a determinat amanarea unor curse sau chiar anularea ei in anii 1986 si 2004.

Prima parte a cursei a fost animata de evadarea a sase rutieri, David Boucher (Landbouwkrediet), Arnaud Gerard (Française des Jeux), Sébastien Minard (Cofidis), Michael Friedman (Slipstream), Yuriy Krivtsov (Ag2r) si Aleksandr Kuschynski (Liquigas) la kilometrul 25 al cursei, reusind sa puna un avans maxim de 8'30” in fata pluton. Abia cu 60 de kilometrii inainte de final echipa Quick Step, condusa de Tom Boonen, Paolo Bettini, Stijn Devolder si Gert Steegmans a initiat urmaririrea rutierilor evadati.

Cu toate incercarile de atac din pluton, mini Turul Flandrei, cum mai este numita cursa a fost castigat anul acesta de valonul Philippe Gilbert (Francaise des Jeux)care a luat cursa pe cont propriu cu 49 de kilometri inainte de final, pe catararea Eikenberg, antepenultimul din cei unsprezece 'munti ai Flandrei' presarati pe traseu. Gilbert a trecut primul linia de sosire, asa cum a mai facut-o cu doi ani in urma, dupa patru ore, 55 de minute si 25 de secunde. Ceilalti rutieri ce au ocupat un loc pe podium au ajuns cu o intarzaiere de 58 secunde- Nick Nuyens de la Cofidis si respectiv la un minut si sase secunde - Thor Hushovd de la Credit Agricole.