joi, 13 martie 2008

Schimbare de lider in Paris-Nice

La finalul etapei a treia, care a purtat caravana “Cursei Soarelui” intre Fleurie si Saint Etienne, pe distanta a 165.5 km, Sylvain Chavanel (Cofidis) a devenit noul ocupant al primului loc al clasamentului general al cursei Paris-Nisa, “furandu-i” fostului lider Thor Hushovd tricoul galben.


Dar sa vedem ce s-a intamplat pana acum in cursa!
Ziua prologului a fost una umeda, cu o sosea alunecoasa care a facut rutierii sa ruleze destul de prudent cei 4,6 km in Amilly. Castigatorul si al prologului din Turul Frantei 2006, ce s-a remarcat anul acesta si printr-o victorie in prima etapa din Turul Mediteranen si un loc trei in Het Volk Thor Hushovd (Credit Agricole) a fost singurul rutier care a reusit sa bata timpul lui Markel Irizar (Euskaltel-Euskadi), pe care il va devansa cu patru secunde, in timp ce germanul Stefan Schumacher (Gerolsteiner) va realize un timp cu cinci secunde mai slab decat Hushovd.

Ploaia va da de furca rutierilor si pe parcursul urmatoarelor trei etape. Prima etapa prevazuta intre Amilly si Nevers pe o distanta de 184,5 km, datorita ploii insotite de rafale puternice a fost chiar injumatatita, startul dandu-se in localitatea La Chapelotte. Pe coborarea singurei catarari a zilei, Cote de Venoize, austriacul Bernhard Eisel (High Road) a accelerat, Peter Velits si Niki Terpstra (am bii de la Milram) luandu-i exemplul. Cei trei se vor aflat in frunte doar pana ce rutierii de la Quick Step incep atacuri ce vor scinda plutonul in patru grupuri, Hushovd aflandu-se mereu in cel din frunte. In sprintul final in usoara urcare Gert Steegmans castigator al etapei secunde in Turul Frantei 2007, ne arata inca o data ca este un specialist al sprinturilor in catarare castigand etapa in Nevers. Rutierul de la Quick Step a fost urmat de francezul Jerome Pineau (Bouygues Telecom) si norvegianul Thor Hushovd (Credit Agricole).

A doua etapa a fost marcata de evadarea francezului Thierry Hupond (Skil Shimano), care a rulat desprins de pluton nu mai putin de 150 de kilometri, proaspatul profesionist fiind ajuns de Flecha (Rabobank) si Intxausti (Saunier Duval) cu 20 de borne inainte de final, pe catararea Fut d'Avenas. Finalul a fost fabulos cu atacul purtatorului tricoului galben pe coborarea finala si un sprint final castigat de acelasi Gert Steegmans, care calca pe urmele coechipierului Tom Boonen, rutier care a reusit o astfel de dubla cu doi ani in urma.

Etapa a treia a fost bine gestionata de francezul Clement Lhotellerie (Skil-Shimano) si finlandezul Kjell Carlstrom (Liquigas) care vor evada la doar opt kilomerii de la start alaturi de australianul Bradley McGee (CSC). Acesta din urma va ceda insa pe ultima catarare de categoria 1, Col de la Croix de Chaubouret. Etapa va fi castigate de Carlstrom, care neducand deloc trena pe urcare, a fost mai proaspat in sprintul final intrecandu-l pe Lhotellerie, acesta din urma luand inasa tricoul alb cu buline rosii al cel mai bun catarator.

Dupa cum aminteam la inceputul articolului Sylvain Chavanel a devenit noul lider al cursei urmat de Sanchez Luis-Leon (Caisse D’Epargne), dupa ce Karsten Kroon (CSC) a fost penalizat cu 20 de secunde, considerandu-se ca a stat in spatele masinilor oficiale, alunecand astfel pe locul noua si de Verdugo Gorka (Euskaltel – Euskadi).