luni, 17 martie 2008

Si invingatorul este Rebellin

Cu cel mai strans rezultat inregistrat in istoria cursei, rutierul italian Davide Rebellin (Gerolstainer) a castigat a 66-a editie a cursei Paris-Nice, impunandu-se cu doar trei secunde in fata conationalului sau Rinaldo Nocentini (AG2R).


In cadrul etapei a patra (Montelimar - Mont Ventoux, 176km), va avea loc o noua schimbare de lider. Multa vreme in fruntea cursei s-a aflat germanul Jens Voigt (CSC) , insa va fi ajuns cu patru kilometrii inainte de final, pe catararea de pe Mont Ventoux de cataratorii Cadel Evans (care a revendicat si catararea din etapa de munte din ”Ruta del Sol” de anul acesta), Robert Gesink, Yaroslav Popovych, Davide Rebellin si Frank Schleck clasati in final in aceasta ordine, iar tanarul Gesink va prealua conducerea la general, dovedindu-si in acelasi timp aptitudinile de catarator.

Etapa a cincea (Althen-des-Paluds - Sisteron, 172.5km) va fi desfasurata sub semnul evadarilor, animata fiind de o desprindere a 16 rutieri, din care cinci vor prelua initiative pe ultima catarare: spaniolul Carlos Barredo (Quick Step), Christophe Moreau (Agritubel), Karsten Kroon ( CSC), Pierre Rolland (Credit Agricole) si Manuele Mori (Saunier Duval-Scott) Barredo trecand linia de sosire cu 4 secunde inaintea colegilor de evadare si urcand pe locul sase in clasamentul general, unde pe locul intai il gasim pe acelasi Gesink.

Inca la inceput de cariera, tanarul Gesink va pierde tricoul in etapa a sasea pe coborarea de pe Col de Tanneron, aceasta etapa, cea mai lunga din cursa (Sisteron - Cannes, 206km) fiind castigate de fostul purtator al tricoul galben Sylvain Chavanel (Cofidis).

Podiumul cu italianul Davide Rebellin (Gerolsteiner) la trei secund fata de castigatorul din Gran Premio di Lugano de anul acesta, Rinaldo Nocentini (Ag2r-La Mondiale) si 48 secunde fata de ucrainianul Yaroslav Popovych (Silence-Lotto) va ramane neschimbat dupa ultima etapa disputata ieri (16 martie, Nice - Nice, 119km) o etapa cu trei spectaculoase catarari de categoria 1 - Col de la Porte, La Turbie si Col d'Eze castigata de spaniolul Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne).

Cu acesta editie Rebellin, care avea deja in palmares un loc doi in editiile din anii 2004 si 2007 si locul trei in editia din 2003 a cursei Paris-Nice adauga si o cursa castigat. Cel mai bun tanar va fi Robert Gesink, iar tricoul de cel mai bun catarator va fi binemeritat de Clement Lhotellerie francezul de la Skil-Shimano.