vineri, 14 martie 2008

Tireno-Adriatico - a 43-a editie

Tirono-Adriatico si-a inceput cursa de la Marea Tireniana catre cea Adriatica in data de 12 martie cu etapa Civitavecchia - Civitavecchia, 160 km. Cu un pluton compact la ultimul tur de circuit, dupa ce cu patru kilometrii inainte de final au prins cei doi evadati ai zilei, Ignatiev si ucrainianul Krivtsov, finalul etapei se va da la sprint cum era de asteptat. Tripulu campion mondial Oscar Freire Gomez (Rabobank) reuseste sa il intreaca pe italianul Alessandro Petacchi (Milram), cu un bun debut de sezon prin castigarea a Gran Premio della Costa Etruschi. Jose Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne), care s-a remarcat in Turul Mallorca, pe care din pacate nu l-a terminat, a trecut al treilea linia de sosire in acesta prima etapa a “Turului celor doua mari”.


Italianul Raffaele Illiano a reusit in etapa a doua (Civitavecchia to Gubbio, 203 km), cea mai prestigioasa victorie a carierei sale. Facand parte din grupul de sase evadati format pe ultima catarare (Belvedere, panta pana la 10%) situata la 25 de kilometrii inainte de final rutierul in varsta de 31 de ani l-a batut la sprint pe compatriotul sau Enrico Gasparotto (Barloworld).

Etapa a treia de astazi (14 martie) de la Gubbio la Montelupone (195 km) a fost una palpitanta mai ales prin finalul ei. Daca in prima parte s-a remarcat o evadare a spaniolului Jose Vicente Garcia (Caisse d'Epargne) si a francezului Loyd Mondory (Ag2r-La Mondiale), batalia se va da o data cu catararea scurta Montelupone (1,78 km), dar cu pante ce au ajuns la 20% facand unii ciclisti sa coboare din sa. In final etapa a fost revendicata de campionului spaniol Joaquin Rodriquez (Caisse d`Epargne), urmat fiind de italianul Danilo DiLuca (LPR) si de suedezii Niklas Axelsson (Serramenti PVC) si Thomas Lövkist (High Road) la 12 secunde.

Rutierul suedez Niklas Axelsson (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli), a preluat conducerea in clasamentul general individual, urmat de fostul lider, Enrico Gasparotto (Barloworld) si germanul Linus Gerdemann (High Road).