marți, 25 martie 2008

Trei curse de ciclism, trei tari europene, aceasi zi

In data de 23 martie au avut loc competitii in trei tari cu renume in ciclism: Franta, Olanda si Italia.

La cea de-a 31-a editie Cholet-Pays de Loire au participat 19 echipe, dintre care 9 franceze 2 belgiene si cate una din Spania, Olanda, Estonia, Letonia, Suedia, Luxemburg, Japonia si Cipru. Pe prima catarare importanta, Cote de la Haute Poueze la kilometrul 84 s-au remarcta Alejandro Valverde invingatorul din Turul Murciei, Jerome Pineau, Leonardo Duque si Pierre Rolland, insa evadarea care va conta va fi cea de pe Cote de l’Escarpiere, fiind initiata de estonianul Janek Tombak care de-altfel va fi incheia cei 200 de kilometrii ai cursei in frunte.

Astana, nefiind invitata la marile curse profita din plin de ocaziile ce i se ofera, Tomas Vaitkus castigand cursa Ronde van het Groene Hart organizata in regiunea olandeza Groene Hart (Inima Verde) cu un nume ce sugereaza multitudinea zonelor verzi. Ajunsa la a doua editie cursa ne aduce un traseu cu un kilometru mai lung fata de anul trecut, anul acesta numarand 204 intre Zoetermeer si Woerden purtand rutierii prin Rotterdam, Amsterdam si Utrecht si desfasurandu-se pe o vreme schimbatoare dominata de vant, ploaie si chiar zapada. Un grup de patru rutieri s-a desprins la kilometrul 35, insa va fi ajuns dupa 50 de kilometrii, pentru ca in ultimii cinci kilometrii atacuri succesiva sa „dezmembreze” plutonul in numeroase grupuri. In sprintul final Vaitkus a reusit sa il intreaca pe castigatorul de anul trecut Wouter Weylandt (Quick Step), in timp ce al treilea care a trecut linia de sosire a fost Bobbie Traksel de la P3 Transfer-Batavus .

Cei 165 de kilometrii ai cursei italiene Gran Premio San Giuseppe vor fi parcursi de Damian Walcak (MG Kvis Norda Pacific) in 3h39’00”, polonezul trecand linia de soisre cu 10 secunde inaintea francezului Etienne Pieret (Bike Club Vallauris) si a compatritului si coechipierului sau Wojciech Dybel.

Din pacate cursa Rund um Köln care anul acesta aniversa 100 de ani de existenta si urma a se desfasura pe 24 martie in Germania nu s-a putut tine datorita vremii nefavorabile, fulgi de zapada cazuti facand soseaua alunecoasa si periculoas de parcurs de rutieri.