duminică, 30 martie 2008

Turul Castilla si Leon

Alberto Contador devine primul rutier care a castigat de doua ori la rand Turul Castilla si Leon, ce poarta numele celei mai mari comunitati independente a Spaniei unde se desfasoara, anul acesta avand loc intre 24-28 martie si cuprinzand cinci etape.


Prima etapa a celei de-a 23-a editii a turului a reprezentat-o contratimpul individual pe distanta de 9,7 km intre Valsain si La Granja de San Ildefonso, pe care Alberto Contador (Astana) l-a parcurs in 11’39”, urmat la patru secunde de coechipierul sau Levi Leipheimer si olandezul de la Rabobank, Thomas Dekker la 13 secunde.

Etapa a doua a turului spaniol cuprinsa intre Segovia si Avila (141,7 km) a avut un podium portocalui, monopolizat de trei olandezi. Dupa ce reusise o clasare pe locul secund in etapa a cincea din Paris-Nisa, Karsten Kroon de la CSC si-a trecut in palmares victoria de etapa, dupa ce i-a invins in sprintul final al mansei pe compatriotii sai Thomas Dekker si Bauke Mollema (ambii de la Rabobank). Cum in Turul Castilla si Leon nu se acorda bonificatii de etapa, tricoul de lider la in clasamentul general indiviadul este purtat tot de spaniolul Alberto Contador (Astanta), invingatorul din contratimpul individual din prima zi.

Etapa a treia (Valladolid - Villa del Libro de Uruena, 159.9km) ne aduce pe podium doi spanioli si un portughez, spaniolul Francisco Ventoso impunandu-se la sprint in fata lui Samuel Sanchez (Euskaltel) si rutierului de la Karpin-Galicia, Gustavo Lemos . La general podiumul a ramas nemodificat, cu Alberto Contador lider, la distanta de patru secunde de coechipierul de la Astana Levi Leipheimer si de 13 secunde de Thomas Dekker (Rabobank).

Alberto Contador si-a consolidat pozitia de lider prin castigarea etapei a patra de la Carrion de los Condes la Montana Palentina pe distanta de 160.8 km, trecand primul linia de finish dupa ultima catarare a zilei, Puerto de Collada de Salcedillo (1540m). La 11 secunde va sosi columbianul Mauricio Soler (Barloworld), care va si prelua pozitia a doua la general si de Thomas Dekker care si el isi va pastra astfel pozitia a treia pe podiumul general.

A cincea si ultima etapa pe distanta de 158 km intre Guardo si Riano, “piperata” cu multe catarari a fost revendicata de sprinterul de la Euskaltel Koldo Fernandez, care a castigat etapa in aceasi maniera ca in etapa castigate in Turul Murciei .

Clasamentul final va ramane nechimbat cu aceiasi Alberto Contador(Astana), Mauricio Soler (Barloworld) si Thomas Dekker (Rabobank) pe primele trei locuri.