sâmbătă, 8 martie 2008

Un sentiment de deja-vu, Paris-Nice

Paris – Nice bate la usa! Ajunsa anul acesta la a 66-a editie, in prag de deschidere a cursei, pe data de 9 martie, nu poate sa nu ne “bantuie” un sentiment de deja-vu, gandindu-ne la cursa de anul trecut.

Ca si in 2007, castigatorul de anul trecut (Alberto Contador) nu va putea sa-si apere titlu, echipei sale Astana fiindu-i interzisa participarea la toate evenimentele organizate de ASO (Amaury Sport Organisation), cea care se ocupa si de organizarea Turului Frantei.

Dar mai important si anul acesta apare acelasi scandal legat de organizarea cursei, dupa ce Federatia Franceza a aprobat cererea ASO de a organiza cursa Paris - Nice in cadrul calendarului national "sub jurisdictie exclusiv franceza". Ca reactie, presedintele UCI, Pat Mcquaid, care a numit aceasta miscare „un act de sabotaj” impotriva organizatiei sale, a trimis o scrisoare catre toate echipele anuntand acest fapt, mai mult, ulterior UCI a stipulat ca participarea la eveniment va duce la suspendarea rutierilor de pana la sase luni si anumite amenzi. Ca urmare, anumiti rutieri au preferat sa nu participe la acest eveniment, preferand mai putin spectaculosul Tirreno-Adriatico. Mark Cavendish si Bradley Wiggins nu vor sa isi puna in pericol visul de a participa la Campionatele Mondiale 2008 din Manchester, Anglia din 26-30 martie, in timp ce Marc Madiot, directorul sportiv de la echipa Francaise des Jeux nu-si doreste ca Philippe Gilbert sa fie suspendat, fapt pentru care si proaspatul castigator din Het Volk va participa la cursa amintita. Desi anul trecut s-a ajuns la o intelegere inainte inceperea cursei, anul acesta situatia nu s-a clarificat intre UCI si ASO, desi 15 echipe au votat in favoarea organizarii cursei, in timp ce 8 s-au abtinut.

Toate acestea nu pot decat sa aduca un nor negru asupra „cursei soarelui” cum este numita Paris-Nice.