marți, 29 aprilie 2008

Alte intamplari cu biciclete

duminică, 27 aprilie 2008

Paste Fericit!


Hristos a Inviat!


sâmbătă, 26 aprilie 2008

La mare pe biciclete

Mai e putin si vine 1 mai, urmat de week-end-ul 3-4 mai, cand Asociatia "Bate Saua Sa Priceapa Iapa" si Lucian Mandruta ne invita la Marsul Velorutionarilor (Bucuresti - Slobozia - Constanta). Marsul pe biciclete este organizat in cadrul proiectului "Velorutia. O Revolutie pe doua roti", in parteneriat cu "Tu si Umbrela Verde - Mereu Aproape" - un proiect initiat de URBB, sponsor alaturi de Carlsrom Beverage, care vor furniza tricouri, sepci, bandane si pelerine de ploaie, bauturi racoritoare.

Initiativa, venita in sprijinul educarii romanilor in legatura cu tot ceea ce inseamna deplasarea pe biciclete, al promovarii avantajelor pe care bicicleta, ca o alternativa ecologica, relaxanta de transport le ofera, nu poate fi decat una de bun augur.

"Marsul Velorutionarilor isi mai propune sa transmita un mesaj de salut catre ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, cu privire la initiativa lui de a demara "Proiectul de Hotarare a Guvernului" privind organizarea retelei nationale de trasee cicloturistice pentru biciclete (acest proiect asteapta de aproape 10 ani in sertarele ministerelor, un aviz favorabil) si transmiterea unui mesaj de avertizare catre toti soferii: "Excesul de carburanti dauneaza grav sanatatii voastre!". De asemenea, vrem sa tragem un semnal de alarma catre toti factorii de decizie care incurajeaza productia si importul de autoturisme, in conditiile in care nu se acorda suficienta atentie realizarii unei infrastructuri adecvate, capabila sa gestioneze numarul imens de autovehicule acceptate in trafic, dar si adaptabila unui transport intermodal (pieton + biciclist + transport in comun + masina personala) si nu in ultimul rand, vrem sa incurajam personalitatile in vederea implicarii lor in programe sociale, benefice mediului inconjurator si, implicit, omului", a adaugat George Culda, presedintele asociatiei „Bate Saua”.

vineri, 25 aprilie 2008

Liquigas a mai facut o achizitie importanta – Ivan Basso

Italianul Ivan Basso a semnat un contract pe durata a doi ani cu echipa italiana Liquigas, urmand a participa in competitiile cicliste cu tricoul verde, al echipei italiene, din primavara anului viitor.

Basso a fost suspendat pentru o perioada de 24 de luni dupa ce a recunoscut implicarea sa in scandalul de dopaj Puerto, in 2006. Perioada de suspendare se incheie pe 24 octombrie 2008, moment in care este liber sa participe in competitii ciclistice. In mai 2007 italianul s-a retras de la echipa Discovery Channel, fiind liber astfel de contract. Cei de la Liquigas, in frunte cu directorul lor, Roberto Amadio, sunt increzatori ca Basso va aduce echipa pe culmile cele mai inalte ale ciclismului profesionist.

Ciclistul italian, in varsta de 29 de ani, a castigat Turul Italiei (Il Giro) in 2005, fara probleme, in fata lui Gilberto Simoni si a obtinut doua podiumuri in Turul Frantei (Le Tour de France) in “epoca” Lance Armstrong.

Paris - Pekin pe biciclete

104 cicloturisti si tot atatea biciclete, 14 persoane insotitoare, doua orase situate pe doua continente la 12 000 de kilometri distanta unul fata de celalalt, 140 de zile si multa dragoste pentru natura si libertatea pe care bicicleta ti-o poate oferi. Acestea sunt ingredientele pentru organizarea unui tur Paris – Pekin pe biciclete. Profitand de organizarea celei de XXIX-a editii a Jocurilor Olimpice, care se vor desfasura la Beijing (8-24 august) Federatia Franceza de Cicloturism a initiat acest proiect indraznet, care a inceput deja pe 16 martie la Paris si se va incheia pe 3 august la Pekin. Si sa nu uitam ca 2008 este anul dialogului intercultural intre popoare.

Pe biciclete s-au suit 84 de francezi (dintre care 5 lideri de grup) si 21 de ciclisti din Belgia (5), Canada (4), Elvetia (2), Germania (2), Spania (2), China (2), Luxemburg (1), Anglia (1) Danemarca (1) si Statele Unite (1). Acestora li se adauga 14 persoane care se ocupa de logistica (medici, mecanici, ...). 20% dintre participanti sint femei, fiind remarcata prezenta printre ciclisti a unui nevazator care pedaleaza pe o bicicleta dubla (tandem). Caravana ciclistilor, cu varste cuprinse intre 19 si 75! de ani a traversat deja Franta, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Romania, Republica Moldova si se afla pe teritoriul Ucrainei, avand ulterior de traversat Rusia, Kazahstan, Kargastan si China. Pe teritoriul Romaniei cutezatorii pe biciclete au poposit timp de o saptamana cu o zi de pauza la Bucuresti, fiind insotiti de cativa ciclisti fie pe intreg parcursul, fie pe anumite portiuni. Au sosit la Turnu-Severin pe 10 aprilie si au trecut granita spre Republica Moldova pe data de 17 aprilie.

Etape s-au desfasurat dupa cum urmeaza:
- 10.04.2008: trecere Dunare (Gura Vaii) – Drobeta Turnu Severin (14 km);
- 11.04.2008: Drobeta Turnu Severin – Strehaia – Filiasi – Craiova (121 km);
- 12.04.2008: Craiova – Caracal – Daneasa – Mihaesti – Rosiorii de Vede (105 km);
- 13.04.2008: Rosiorii de Vede – Alexandria – Mihailesti – Bucuresti (130 km);
- 14.04.2008: Bucuresti (zi de pauza);
- 15.04.2008: Bucuresti – Branesti – Tamadau Mare – Lehliu – Slobozia (133 km);
- 16.04.2008: Slobozia – Insuratei – Lacul Sarat – Braila (98 km);
- 17.04.2008: Brăila – Albota de Jos (155 km).

Si cateva impresii ale ciclistilor despre Romania si romani ...

http://velo.hennebert.fr/roumanie.html

http://cyclorando.blogspot.com/2008_04_06_archive.html

http://parispekin.blogs.eurosport.fr/

miercuri, 23 aprilie 2008

Sageata Valona a ajuns la Luxemburg

Cum ne-a obisnuit de ani buni Fleche - Wallonne (Sageata Valona) ne onoreaza cu prezenta la jumatatea saptamanii ce separa Amstel Gold Race de Liege-Bastogne-Liege. Cursa, nascuta din dorinta de a creste popularitatea ziarului Les Sports, a ajuns anul acesta la editia cu numarul 72. Cum s-a intamplat cu multe curse cu vechime, traseul sau a fost scurtat de la aparitia sa in 1936. Anul acesta cei 199 de rutieri aliniati la start au rulat pe o distanta de 199,5 km intre Charleroi si localitatea Huy, situata pe raul Meuse.
Kim Kirchen, care s-a remarcat si prin castigarea anul acesta a doua etape in Turul Tarii Bascilor, rutier al echipei High Road, a devenit astazi (23 aprilie) primul luxemburghez care se inscrie pe lista invingatorilor acestei competitii.
Cursa a fost una electrizantza. A avut si soare si ploaie ce a ingreunat misiunea rutierilor pe ultimii 60 de km si un mare spectacol pe „zidul” de la Huy, lung de 1,3 km, cu pante de pana la 23 % care va fi urcat de trei ori pe parcursul cursei (la kilometrul 65, 93 si in finalul cursei).


Pe catararea Cote d'Ereffe (km 84), Vladimir Efimkin (AG2R La Mondiale), Andy Schleck (CSC) si Alberto Fernandez De La Puebla Ramos (Saunier Duval - Scott) au pus bazele a ceea ce va fi evadarea zilei, care va numara 18 rutieri si va ajunge la un avantaj maxim fata de pluton de 2’50”. Ploaia ce se va porni si se va inteti va genera scindarea atat a grupului de evadati cat si a plutonului, noi evadari si regrupari. Efimkin va initia primul atac, urmat de Sorensen si cu 35 de km inainte de filnal si de Van den Broeck si Engels, in timp ce restul grupului de evadati va fi inghitit de pluton. Dar si cei patru evadati vor avea aceeasi soarta, fiind prinsi pe Cote de Bohisseau (3,4 km, 4%). Insa un nou grup se va forma in fruntea cursei, din care Grivko va reusi un solo pana la kilometrul 12 inainte de finish, cand pe Cote d'Ahin (2,5 km, 6%) va fi ajuns. Va urma un nou kamikaze sa isi incerce fortele - Gustaf Erik Larsson (CSC). Suedezului i se va alatura Fabian Wegmann (Gerolsteiner) si dupa 2 km si Alexander Efimkin (Quick Step). Un moment de neatentie pe soseaua uda (instabila pentru biciclete) l-a costat pe Larson o cazatura chiar inaintea unui ac de par. Wegmann se va desprinde de Efimkin, insa eforturile sale se dovedesc inutile pe Mur de Huy. Pe acesta ultima catarare Cadel Evans (Silence-Lotto), care s-a dovedit a fi in forma in acest sezon castigand o etapa in Ruta del Sol si o alta in Saptamana Coppi si Bartali va initia ostilitatile. Kirchen va contrataca si el si va trece linia de sosire lasandu-l pe Evans in spate la o distanta echivalenta cu lungimea a patru biciclete. Al treilea va sosi proaspatul invingator al Amstel Gold Race, Damiano Cunego (Lampre).

Cursa feminina, disputata pe distanta de 103,5 kilometri a fost castigata de fosta campioana mondiala Marianne Vos (DSB Bank), care a intrecut-o pe "zidul" Huy cu o secunda pe actuala detinatoare a titlului de campioana mondiala, Marta Bastianelli (Italian National). A treia va trece linia de sosire Judith Arndt (High Road Women).

De acum asteptam si cea de-a treia cursa ardeneza, Liege-Bastogne-Liege, care va avea loc duminica (27 aprilie) transmisa in direct pe Eurosport intre orele 15-18.

marți, 22 aprilie 2008

Biciclete pe sarma



Credeti ca o sina de cale ferata este folosita doar de trenuri, un gard foloseste doar la delimitarea unui teritoriu? ei bine, pentru unii acestea sunt "piste" de rulaj pentru biciclete.

luni, 21 aprilie 2008

Amstel Gold Race

A 43-a editie a clasicei Amstel Gold Race, organizata in cea mai sudica regiune a Olandei, Limburg, a adus victoria italianului Damiano Cunego. Rutierul de la Lampre, invingator al ultimei etape din Turul Bascilor, s-a aflat la prima sa participare in aceasta cursa si totodata este prima sa clasica castigata.

Albert Timmer (Skil/Shimano), Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) si Kristof Vandewalle (Topsport/Vlaanderen) vor fi protagonistii principalei evadari a zilei, initiata la kilometrul 33 din cei 257,4 km cati a numarat cursa disputata in jurul localitatii Maastricht. Desi cei trei evadati vor ajunge la un avans maxim considerabil, de 12 minute si 43 de secunde, plutonul condus foarte bine de rutieri de la Slipstream, a realizat jonctiunea cu 38 de kilometri inainte de final.
Dar apele nu s-au linistit deloc, Sergey Ivanov si Christian Pfannberger au intiat un atac intre Eyserbosweg si Fromberg, cu 17 kilometri inca de parcurs. Celor doi li se vor alatura un grup de inca sapte rutieri numarand printre altii cativa favoriti la castigarea cursei: Frank Schleck, Davide Rebellin, Damiano Cunego, Karsten Kroon si Thomas Dekker.
Si intr-adevar dintre ei se va alege invingatorul. Alejandro Valverde parea ca a plecat tare, dar Schleck a fost cel care a declansat ostilitatile, iar Damiano Cunego se va tine in roata sa , va accelera puternic pe ultimii metri ai ascensiunii Cauberg si va trece primul linia de sosire. Castigatorul Turului Italiei in 2004 va fi urmat de luxemburghezul Frank Schleck (CSC), Alejandro Valverde Belmonte (Caisse d'Epargne), castigatorul din Paris - Nice si Haut Var de anul acesta, italianul Davide Rebellin (Gerolsteiner) si olandezul Thomas Dekker (Rabobank).

duminică, 20 aprilie 2008

Componetele unei biciclete - Roata partea II

Spitele rotii unei biciclete sunt componente ce fac legatura intre butuc si janta. La un capat sunt prevazute cu un filet pe care vin montate niplurile. Spitele pot fi simple sau duble, avand diverse forme (cilindrice, sub forma unor lame, ingustate la mijloc, etc.), cele mai uzuale fiind cele cilindrice.

Numarul spitelor pentru roata unei biciclete variaza, in mod normal sunt 36 de spite, dar numarul acestora poate fi si 32, 28, 24 ... 16, dar si mai multe, de exemplu 48 la biciclete tandem sau BMX. Sunt insa si biciclete ale caror roti nu au acelasi numar de spite, roata din fata tinzand la un numar mai mic. De mentionat aici, ar fi faptul ca este necesar ca numarul spitelor sa fie egal cu numarul de gauri pentru spite din butuc si din janta.
De asemenea, si lungimea spitelor este foarte importanta. Ea trebuie sa fie una potrivita pentru butucul si janta pe care se monteaza. In general, spitele de la roata libera (cea fara pinioane, fiind de obicei roata din fata a unei biciclete) sunt de aceeasi lungime, dar la roata motoare lucrurile stau putin diferit, cele de pe partea pinioanelor fiind putin mai scurte.


Daca doriti sa inlocuiti o spita, sau toate spitele, este bine sa le masurati cu atentie sau chiar sa luati o spita, de model, pentru a nu gresi dimensiunile. Daca nu gasiti exact aceeasi dimensiune mai bine luati o spita cu un milimetru mai mica decat una cu un milimetru mai mare, deoarece cea lunga poate intepa camera.

Spitele se aseaza intre janta si butuc sub diferite inclinatii, acestea reprezintand de fapt spitarea rotii. Sunt trei tipuri uzuale de spitari: radiale (spitele nu se intersecteaza), incrucisate (spitele se intersecteaza intre ele; incrucisarea poate fi la 2, 4 sau 6 gauri) si impletite (spitele se rasucesc intre ele de 2-3 ori).

In curand voi incerca sa scriu un articol despre cum se face spitarea si centrarea rotii unei biciclete, pana atunci prezentul articol ramane deschis oricaror sugestii, intrebari sau observatii si va continua cu informatii

sâmbătă, 19 aprilie 2008

Cupa Municipiului Piatra Neamt la Ciclocross

La Piatra Neamt, ieri (18 aprilie) a avut loc Cupa Municipiului Piatra Neamt la Ciclocross - editia a sasea. Competitia a facut parte din proiectul bilateral romano-francez, de interes cultural-educativ-sportiv, „Obiectiv Romania” organizat de Primaria Piatra Neamt in parteneriat cu Asociatia de Prietenie Piatra Neamt-Roanne, Inspectoratul Solar al Judetului Neamt, Camera de Comert si Industrie Neamt, Directia pentru Sport a Judetului Neamt, Casa Corpului Didactic Neams si nu in ultimul rand Club Sportiv Veloclub Piatra Neamt.

Concursul a avut loc pe Dealul Carloman, situat in partea de nord-vest a orasului adunand participanti din Franta (30 de ciclisti din localiatea Roanne – oras infratit cu Piatra Neamt), Ucraina si bineinteles din toate colturile Romaniei (Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Bacau, si nu in ultimul rand Piatra Nemt). Traseul a fost unul de dificultate mica, compus fiind din doua, patru si opt ture in functie de categoria de varsta:juniori mici(12-16 ani),juniori mari(17-18 ani) si seniori (peste 18 ani) la masculin, in timp ce fetele au alergat doua ture (junioarele) si patru ture (senioarele).
Foto 1: vedere de pe dealul Carloman (617 m). In stanga plan apropiat Dealul Cozla (679 m), stanga plan departat Culmea Pietricica (590 m), dreapta Dealul Cernegura (852 m).

... ne adunam ... cu mic cu mare



...si prichindeii se aventureaza primii pe traseu ... iar unul trebuie sa si castige

... urmeaza niste prichinei mai marisori



... seniorii nu se lasa nici ei asteptati. Foto stanga locul intai, foto centru locul doi si trei, foto dreapta decanul de varsta al cursei


bicicletele se odihnesc ...



si concurentii se premiaza!

Ullrich si Di Luca au fost achitati

Fostul ciclist german Jan Ullrich, castigator al Turului Frantei din anul 1997 si castigatorul Turului Italiei din acelasi an, italianul Danilo Di Luca, au fost achitati de acuzatiile de dopaj de procuratura din Bonn, respectiv de Comitetul Olimpic Italian (CONI).

Jan Ullrich "a fost fortat sa isi incheie cariera" in 2006, cand a fost retras de la startul Turului Frantei, impreuna cu Ivan Basso si altii rutieri fiind banuit de implicare in afacerea de dopaj Operatiunea Puerto. Rutierul a fost dat in judecata pentru acuzatia de inselaciune in dauna fostului sau patron, adica echipa de ciclism Telekom (devenita T-Mobile). In urma investigatiilor facute in Germania s-a descoperit ca practicile de dopaj la Telekom dureaza de aproximativ 15 ani (recunoasterile lui Erik Zabel sau Rolf Aldag intarand aceasta concluzie). In acest context, Ulrich nu poate fi acuzat in mod nemijlocit. De-altfel sesizarea Procuraturii de la Bonn a fost facuta de o persoana particulara, nu de Telekom.
Ullrich a fost achitat si va plati statului suma de 250.000 de euro. Insa va declara pe site-ul sau: "Amenda platita nu este o recunoastere a vinovatiei mele". Dar, cu toate ca din nou vinovatia lui Jan Ullrich nu a putut fi dovedita, rutierul suporta o importanta pierdere de imagine si personalitate.
Cu toate ca aceasta actiune juridica s-a incheiat, dificultatile legale ale lui Ullrich nu se termina aici. El detina si o licenta elvetiana si este inca sub investigatia Comitetului Olimpic Elvetian care se ocupa de cazurile de dopaj ale Federatiei Elvetiene de Ciclism. In 2002 rutierul german a fost suspendat sase luni fiind testat pozitiv cu anfetamina.
Desi in 2004, reglulile in ceea ce privesc acest medicament s-au schimbat dosarul sau va fi adus in justitie la inceputul verii (iunie-iulie), Ullrich riscand o suspendare pe viata. In acelasi timp alt dosar isi asteapta finalizarea la Hamburg. Expertul german in lupta antidoping, Werner Franke, il acuza pe Ullrich ca i-a platit doctorului Eufemiano Fuentes suma de 25.000 de euro pentru a beneficia de transfuziile sangvine puse la punct de acesta.
In ceea cel priveste pe celalalt rutier, italianul Di Luca oficialii de la Roma cerusera suspendarea sa pentru o perioada de doi ani din cauza unui control antidoping efectuat asupra rutierului in etapa a 17-a a Turului Italiei 2007, cand i-a fost gasit un nivel al valorilor hormonale echivalent cu al unui copil. Insa comisie abilitata a CONI (Comitetul Olimpic National Italian), care a redeschis cazul l-a achitat de toate acuzatiile de dopaj de care se facea responsabil, ciclistul de 31 de ani, putand astfel sa-si apere titlul castigat in Giro in 2007.

vineri, 18 aprilie 2008

Componentele unei biciclete - Roata partea I

Principiul de functionare al unei biciclete, presupune existenta unor roti (in general sunt doua roti, dar pot fi si 3 sau 4) prin intermediul carora, miscarea de rotatie este transformata intr-o miscare liniara, miscare in care este antrenata, atat bicicleta, cat si biciclistul.


In continuare, si pe parcursul mai multor articole viitoare, vom prezenta mai pe larg aceasta componenta importanta a unei biciclete.

Roata unei biciclete se compune dintr-un butuc, spite, janta, camera si cauciuc (anvelopa). Astazi ne vom ocupa de inima rotii unei biciclete, adica de butuc.
La biciclete, butucul rotii, contine un ax, care poate fi plin la interior sau poate avea un canal in care vine o cheita de prindere rapida (vezi imaginea de mai jos). Aceasta este foarte utila, deoarece in cazul unei probleme la roata demontarea acesteia se face foarte usor, fara a necesita scule speciale. Totusi dezavantajul acestei cheite este ca, la fel de usor, daca proprietarul nu este atent, roata se poate desface pentru a putea fi furata, asa ca mare atentie unde va lasati bicicletele, daca nu vreti sa mergeti pe jos pana acasa... Revenim, pe axul rotii la exterior sunt atasati 2 sau mai multi rulmenti (modelele mai noi) care fac legatura cu partea exterioara a butucului, cea de care sunt prinse spitele. La modelele mai vechi si nu numai, legatura dintre ax si partea exterioara se face prin intermediul a doua perechi de conuri intre care se gasesc bile de rulment. Partea exterioara a butucului poate fi prevazuta si cu flansa pentru prinderea discului de franare (pentru biciclete cu frana pe disc).

Exista doua tipuri de butuci, butuci pentru roata libera (de obicei cea din fata) si butuci pentru roata motoare (cea din spate) a unei biciclete. Butucii pentru roata motoare trebuie sa permita si montarea pinioanelor, de aceea au anumite particularitati constructive pentru a face posibila atasarea pinionului sau pinioanelor. Ei pot avea montat pinion fix (solidar cu roata in ambele sensuri de rotatie ale rotii, obligand ciclistul sa pedaleze in continuu), pinion mobil (solidar doar intr-un sens, permitand, de exemplu, ciclistului sa se odihneasca pe coborari, nemaifiind nevoit sa pedaleze) sau caseta de pinioane (pe filet sau pe caneluri).