luni, 21 aprilie 2008

Amstel Gold Race

A 43-a editie a clasicei Amstel Gold Race, organizata in cea mai sudica regiune a Olandei, Limburg, a adus victoria italianului Damiano Cunego. Rutierul de la Lampre, invingator al ultimei etape din Turul Bascilor, s-a aflat la prima sa participare in aceasta cursa si totodata este prima sa clasica castigata.

Albert Timmer (Skil/Shimano), Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) si Kristof Vandewalle (Topsport/Vlaanderen) vor fi protagonistii principalei evadari a zilei, initiata la kilometrul 33 din cei 257,4 km cati a numarat cursa disputata in jurul localitatii Maastricht. Desi cei trei evadati vor ajunge la un avans maxim considerabil, de 12 minute si 43 de secunde, plutonul condus foarte bine de rutieri de la Slipstream, a realizat jonctiunea cu 38 de kilometri inainte de final.
Dar apele nu s-au linistit deloc, Sergey Ivanov si Christian Pfannberger au intiat un atac intre Eyserbosweg si Fromberg, cu 17 kilometri inca de parcurs. Celor doi li se vor alatura un grup de inca sapte rutieri numarand printre altii cativa favoriti la castigarea cursei: Frank Schleck, Davide Rebellin, Damiano Cunego, Karsten Kroon si Thomas Dekker.
Si intr-adevar dintre ei se va alege invingatorul. Alejandro Valverde parea ca a plecat tare, dar Schleck a fost cel care a declansat ostilitatile, iar Damiano Cunego se va tine in roata sa , va accelera puternic pe ultimii metri ai ascensiunii Cauberg si va trece primul linia de sosire. Castigatorul Turului Italiei in 2004 va fi urmat de luxemburghezul Frank Schleck (CSC), Alejandro Valverde Belmonte (Caisse d'Epargne), castigatorul din Paris - Nice si Haut Var de anul acesta, italianul Davide Rebellin (Gerolsteiner) si olandezul Thomas Dekker (Rabobank).