sâmbătă, 12 aprilie 2008

Componentele unei biciclete - Jantele

Jantele (cercuri) sunt de mai multe tipuri cu variante intermediare intre cele rectangulare si cele aero. Ele mai difera si in functie de diametru, de unde si utilizarea lor. Pot fi simple, duble, pot fi pentru baieuri (la biciclete de competitie, cursiere) sau pentru camera (la biciclete obisnuite). In interior se aplica o banda pentru a proteja camera de capetele spitelor.

Jantele unei biciclete sunt realizate prin extrudare si imbinate astfel incat sa formeze un cerc. Majoritatea jantelor sunt realizate din aliaje de aluminiu, insa exista si jante mai pretentioase si scumpe, executate din fibra de carbon sau altele mai vechi si mai ieftine realizate din otel. Pe langa aceste materiale, clasice de altfel, de-a lungul istoriei jantelor pentru biciclete, s-au utilizat materiale termoplastice si chiar lemn.

Jantele se impart in doua mari categorii, jante menite sa echipeze biciclete la care franarea se face pe disc si jante pentru biciclete la care franarea se realizeaza direct pe janta. In cazul al doilea, jantele au prevazuta o suprafata de franare fina ce vine in contact cu sabotii de frana, in timp ce la jantele pentru biciclete cu franarea pe disc, aceasta suprafata este lacuita sau nu exista.

Ca si constructie jantele unei biciclete pot fi simple sau duble. Cele simple sunt de obicei mai ieftine, mai putin rezistente sau grele, in timp ce jantele duble au tendinta de a fi mai scumpe dar si mai rezistente. Jantele duble se folosesc din ce in ce mai des si pot avea un profil foarte inalt, pentru a reduce rezistenta aerului (creste aerodinamicitatea) sau pur si simplu pentru a fi mai rigide, in cazul jantelor cu putine spite, ce echipeaza biciclete de contratimp sau triatlon.

Gaurile pentru fixarea niplurilor spitelor sunt intarite de obicei cu niste capse din otel, care la randul lor pot fi simple sau duble. De aceea se poate intalni termenul de janta capsata sau dublu-capsata. De obicei numarul gaurilor din janta trebuie sa fie egal cu cel al gaurilor din butuc, si normal si cu cel al spitelor.

Principalii producatori de jante de biciclete sunt: Mavic, Campagnolo, Shimano, Rigida, Alex Rims, CITEC, ZIPP, Specialized, Ritchey, Easton, FSA, etc.

4 comments:

Anonim spunea...

Jantele unei biciclete care foloseste franarea pe cerc pot avea un strat de ceramica pe lateralele jantei in zona de contact cu sabotii,pentru o franare eficienta in special in conditii de ploaie.

Anonim spunea...

Cauciucurile pentru bicicletele de curse se numesc Pneuri,nu Baieuri asa cum le numesc majoritatea utilizatorilor.Pneurile de curse sunt tubulare,au camere si se lipesc pe jenti,iar a doua varianta de pneuri este detasabila si este compusa din anvelopa si camera.

Anonim spunea...

Bicicletele sunt facute pentru cei care iubesc miscarea si natura dar urasc in acelasi timp poluarea.

Anonim spunea...

Offf ...Doamne offf... cata cunoastere a limbii noastre dragi...bun era Pruteanu, pacat ca au ramas dictionarele, pacat ca nu stim sa le folosim si cel mai mare pacat este ca traim (doar unii)
DEX:
PNEU -, pneuri, s.n. Ansamblu format dintr-o camera de aer comprimat si o anvelopa, fixat la rotile anumitor vehicule - Din fr. pneu, germ. Pneu. (n.n- ansamblu din 2 subansamble, camera si anvelopa).

PNEUL total diferit de BAIEU

BAIEU - (accent grav pe E) s.n. bandaj al rotii unei BICICLETE DE CURSE continand in cadrul anvelopei o camera subtire de cauciuc. (din fr. boyau)(n.n. - adica sunt un tot si nu pot fi separate, camera de bandaj, respectiv camera are o parte mai ingrosata, cea exterioara, fiind integrara).