duminică, 13 aprilie 2008

Contador castiga Turului Tarii Bascilor

Desi a participat la putine competitii anul acesta, echipa sa Astana fiind exclusa din numeroase curse importante Alberto Contador a avut o buna evolutie in cursele la care a participat. Dupa dubla din Turul Castilla si Leon rutierul iberic a castigat net Turului Tarii Bascilor (Vuelta al Pais Vasco). Descris de Ernest Hemingway in romanul sau „The Sun Also Rises” turul a ajuns la a 48-a editie si a numarat sase etape in care rutierii au parcurs 838 kilometrii si au urcat 25 de catarari.

Spanilul Contador a reusit sa se mentina din prima pana in ultima etapa in fruntea calsamentului general individual si sa obtina doua victorii de etapa (prima si ultima). Ploaia marunta din prima zi nu l-a impiedicat pe rutierul de la Astana sa castige intr-o maniera remarcabila prima etapa, desfasurata in jurul localitatii Legazpi pe distanta a 137 de kilometri si sa adauge listei castigurilor din acest sezon a patra victorie. La fel de categoric se va impune si in contratimpul ultimei zile (Orio - Aia – Orio, 20km), cand il va devansa pe australianul Cadel Evans (Silence-Lotto) cu 22 secunde.

Contador va fi egalat in numarul de victorii de etapa doar de ciclistul luxemburghez Kim Kirchen. Rutierul de la echipa High Road s-a impus in etapa a doua (Legazpi - Erandio, 153km), in care l-a depasit pe campionul mondial Paolo Bettini si in in etapa a patra incheiata la Vitoria, capitala Tarii Bascilor, dupa 171 km. Celelate etape au revenit rutierului echipei continentale Karpin-Galicia, David Herrero (etapa a treia - Erandio - Viana, 195km) si lui Damiano Cunego care a castigat etapa a cincea a Turului Tarii Bascilor (Erandio - Viana, 195km), invingandu-l intr-un duel strans pe liderul cursei Alberto Contador.