luni, 7 aprilie 2008

Curse pregatitoare pentru Turul Flandrei

Dwaars door Vlaanderen” (Traversand Flandra) a deschis sezonul clasicelor Flamande. Alte patru curse pregatitoare ale Turului Flandrei au fost organizate in aceasta regiune.

E3 Prijs Vlaanderen (Premiul E3 al Flamdrei) ajunsa la cea de-a 51-a editie a fost castigata de Kurt-Asle Arvesen. Norvegianul de la CSC a facut parte dintr-o evadare cheie initiata la kilometrul 42 al cursei. Un grup din care faceau parte si Tom Boonen (Quick Step), de trei ori castigator al E3 Prijs Vlaanderen si Fabian Cancellara, invingatorul din Milano-San Remo si Tirreno-Adriatico vor porni pe urmele evadatilor. David Kopp (Cycle Collstrop) va incerca o noua evadare, la 1 kilometru si jumatate inainte de final. Cu toate ca parea ca ii va aduce victoria va fi prins de Arvesen pe ultimii 200 de metri.

Numit si „miniturul Frantei” Criterium International este o cursa desfasurata pe parcursul a doua zile, cuprinzand o etapa de plat, una de munte si un contratimp tinut in aceeasi zi cu una din disciplinele anterioare. Cursa a avut prima editie in 1932, insa va fi deschisa rutierilor din afara Frantei in 1979.
Anul acesta prima etapa (Signy-le-Petit - Charleville-Mézières, 193km) va fi a olandezului Laurens Ten Dam ( Rabobank), care va evada la kilometrul doi al cursei si va trece singur linia de sosire cu 23 de secunde fata de Vaugrenard Benoit (Francaise Des Jeux). Daca prima etapa a fost pe plat, a doua etapa, cu 25% din parcurs in catarare (24,9 km din cei 98,5) a fost cu siguranta una dedicata cataratorilor. A cuprins nu mai putin de 9 catarari in general scurte, cu pante de pana la 8,8 %. Victoria e revenit australianului Simon Gerrans (Credit Agricole), urmat fiind la patru secunde de Jens Voigt (CSC), care va prelua conducerea cursei la general. Voight isi va pastra pozitia de lider la general si dupa contratimpul din Charleville-Mezieres, unul tehinc pe distanta de 8,3 km. La general pe locul doi gasim tot un rutier de la CSC, suedezul Larsson Gustva, iar pe trei pe spaniolul Luis-Leon Sanchez ( Caisse D'epargne). Este a patra victorie pentru Jens Voigt, la un pas de a ajunge pe Emile Idee si Raymond Poulidor, care au reusit cinci victorii in aceasta cursa.

Brabantse Pijl (Sageata Brabant-ului) ne-a purtat 193 kilomteres prin regiunea Flamanda Brabant. Aceasta cursa va fi revendicata de rutierul francez Sylvain Chavanel (Cofidis), in acelasi mod in cu patru zile in urma castiga Dwaars door Vlaanderen. Si in acesta clasica Chavanel a participat pentru prima oara si a fost primul francez care a castigat-o, trecand singur linia de sosire. "Mimo", cum mai este numit Chavanel a ajuns la a patra cursa castigata, urmat fiind pe podium de Philippe Gilbert si Juan Antonio Flecha.

In vestul Flandrei a mai fost organiata o ultima cursa importanta inainte de Turul Flandrei: Driedaagse De Panne-Koksijde (Cel 3 Zile de la Panne). Cursa tine trei zile, asa cum ii spune si numele, anul acesta desfasurandu-se intre 1-3 aprilie. Prima zi a numarat 12 catarari pe parcursul celor 192 km dintre Middelkerke si Zottege. Doua dintre acestea, Leberg si Berendries cu faimoasele pasaje pavate vor fi traversate si de Turul Flandrei. Pe podium in aceasta prima etapa vom avea trei italieni: Enrico Gasparotto (Barloworld), Luca Paolini (Acqua Sapone - Caffe Mokambo) si Manuel Quinziato (Liquigas). Mark Cavendish (High Road) va fi invingatorul din urmatoarele doua etape, in timp ce la general se mentine pe primul loc Gasparotto. Insa in contratimpul disputat pe distanta de 13.7 kilometri la De Panne ciclistul olandez Joost Posthuma a rasturnat situatia. Rutierul de la Rabobank a castigat contratimpul si l-a devansat in clasamentul general cu doar doua secunde pe Manuel Quinziato (Liquigas), in timp ce Enrico Gasparotto va aluneca pe trei.