miercuri, 23 aprilie 2008

Sageata Valona a ajuns la Luxemburg

Cum ne-a obisnuit de ani buni Fleche - Wallonne (Sageata Valona) ne onoreaza cu prezenta la jumatatea saptamanii ce separa Amstel Gold Race de Liege-Bastogne-Liege. Cursa, nascuta din dorinta de a creste popularitatea ziarului Les Sports, a ajuns anul acesta la editia cu numarul 72. Cum s-a intamplat cu multe curse cu vechime, traseul sau a fost scurtat de la aparitia sa in 1936. Anul acesta cei 199 de rutieri aliniati la start au rulat pe o distanta de 199,5 km intre Charleroi si localitatea Huy, situata pe raul Meuse.
Kim Kirchen, care s-a remarcat si prin castigarea anul acesta a doua etape in Turul Tarii Bascilor, rutier al echipei High Road, a devenit astazi (23 aprilie) primul luxemburghez care se inscrie pe lista invingatorilor acestei competitii.
Cursa a fost una electrizantza. A avut si soare si ploaie ce a ingreunat misiunea rutierilor pe ultimii 60 de km si un mare spectacol pe „zidul” de la Huy, lung de 1,3 km, cu pante de pana la 23 % care va fi urcat de trei ori pe parcursul cursei (la kilometrul 65, 93 si in finalul cursei).


Pe catararea Cote d'Ereffe (km 84), Vladimir Efimkin (AG2R La Mondiale), Andy Schleck (CSC) si Alberto Fernandez De La Puebla Ramos (Saunier Duval - Scott) au pus bazele a ceea ce va fi evadarea zilei, care va numara 18 rutieri si va ajunge la un avantaj maxim fata de pluton de 2’50”. Ploaia ce se va porni si se va inteti va genera scindarea atat a grupului de evadati cat si a plutonului, noi evadari si regrupari. Efimkin va initia primul atac, urmat de Sorensen si cu 35 de km inainte de filnal si de Van den Broeck si Engels, in timp ce restul grupului de evadati va fi inghitit de pluton. Dar si cei patru evadati vor avea aceeasi soarta, fiind prinsi pe Cote de Bohisseau (3,4 km, 4%). Insa un nou grup se va forma in fruntea cursei, din care Grivko va reusi un solo pana la kilometrul 12 inainte de finish, cand pe Cote d'Ahin (2,5 km, 6%) va fi ajuns. Va urma un nou kamikaze sa isi incerce fortele - Gustaf Erik Larsson (CSC). Suedezului i se va alatura Fabian Wegmann (Gerolsteiner) si dupa 2 km si Alexander Efimkin (Quick Step). Un moment de neatentie pe soseaua uda (instabila pentru biciclete) l-a costat pe Larson o cazatura chiar inaintea unui ac de par. Wegmann se va desprinde de Efimkin, insa eforturile sale se dovedesc inutile pe Mur de Huy. Pe acesta ultima catarare Cadel Evans (Silence-Lotto), care s-a dovedit a fi in forma in acest sezon castigand o etapa in Ruta del Sol si o alta in Saptamana Coppi si Bartali va initia ostilitatile. Kirchen va contrataca si el si va trece linia de sosire lasandu-l pe Evans in spate la o distanta echivalenta cu lungimea a patru biciclete. Al treilea va sosi proaspatul invingator al Amstel Gold Race, Damiano Cunego (Lampre).

Cursa feminina, disputata pe distanta de 103,5 kilometri a fost castigata de fosta campioana mondiala Marianne Vos (DSB Bank), care a intrecut-o pe "zidul" Huy cu o secunda pe actuala detinatoare a titlului de campioana mondiala, Marta Bastianelli (Italian National). A treia va trece linia de sosire Judith Arndt (High Road Women).

De acum asteptam si cea de-a treia cursa ardeneza, Liege-Bastogne-Liege, care va avea loc duminica (27 aprilie) transmisa in direct pe Eurosport intre orele 15-18.