sâmbătă, 19 aprilie 2008

Ullrich si Di Luca au fost achitati

Fostul ciclist german Jan Ullrich, castigator al Turului Frantei din anul 1997 si castigatorul Turului Italiei din acelasi an, italianul Danilo Di Luca, au fost achitati de acuzatiile de dopaj de procuratura din Bonn, respectiv de Comitetul Olimpic Italian (CONI).

Jan Ullrich "a fost fortat sa isi incheie cariera" in 2006, cand a fost retras de la startul Turului Frantei, impreuna cu Ivan Basso si altii rutieri fiind banuit de implicare in afacerea de dopaj Operatiunea Puerto. Rutierul a fost dat in judecata pentru acuzatia de inselaciune in dauna fostului sau patron, adica echipa de ciclism Telekom (devenita T-Mobile). In urma investigatiilor facute in Germania s-a descoperit ca practicile de dopaj la Telekom dureaza de aproximativ 15 ani (recunoasterile lui Erik Zabel sau Rolf Aldag intarand aceasta concluzie). In acest context, Ulrich nu poate fi acuzat in mod nemijlocit. De-altfel sesizarea Procuraturii de la Bonn a fost facuta de o persoana particulara, nu de Telekom.
Ullrich a fost achitat si va plati statului suma de 250.000 de euro. Insa va declara pe site-ul sau: "Amenda platita nu este o recunoastere a vinovatiei mele". Dar, cu toate ca din nou vinovatia lui Jan Ullrich nu a putut fi dovedita, rutierul suporta o importanta pierdere de imagine si personalitate.
Cu toate ca aceasta actiune juridica s-a incheiat, dificultatile legale ale lui Ullrich nu se termina aici. El detina si o licenta elvetiana si este inca sub investigatia Comitetului Olimpic Elvetian care se ocupa de cazurile de dopaj ale Federatiei Elvetiene de Ciclism. In 2002 rutierul german a fost suspendat sase luni fiind testat pozitiv cu anfetamina.
Desi in 2004, reglulile in ceea ce privesc acest medicament s-au schimbat dosarul sau va fi adus in justitie la inceputul verii (iunie-iulie), Ullrich riscand o suspendare pe viata. In acelasi timp alt dosar isi asteapta finalizarea la Hamburg. Expertul german in lupta antidoping, Werner Franke, il acuza pe Ullrich ca i-a platit doctorului Eufemiano Fuentes suma de 25.000 de euro pentru a beneficia de transfuziile sangvine puse la punct de acesta.
In ceea cel priveste pe celalalt rutier, italianul Di Luca oficialii de la Roma cerusera suspendarea sa pentru o perioada de doi ani din cauza unui control antidoping efectuat asupra rutierului in etapa a 17-a a Turului Italiei 2007, cand i-a fost gasit un nivel al valorilor hormonale echivalent cu al unui copil. Insa comisie abilitata a CONI (Comitetul Olimpic National Italian), care a redeschis cazul l-a achitat de toate acuzatiile de dopaj de care se facea responsabil, ciclistul de 31 de ani, putand astfel sa-si apere titlul castigat in Giro in 2007.

1 comments:

Anonim spunea...

Ullrich a fost oprit inainte de vreme.Pacat! In vreme ce Kloden, fost coleg de echipa continua,el a parasit marile si micile circuite, spre bucuria celor pe care ii incomoda (mai mult sau mai putin dopati),nemultumindu-i pe numerosii sai admiratori!