miercuri, 7 mai 2008

2 absente in Turul Italiei 2008

Turul Italiei 2008 va simti absenta italianului Alessandro Petacchi care risca suspendarea pentru un an si cea a spaniolului Francisco Javier Vila Errandonea (Patxi Vila) depistat pozitiv cu testosteron.


Alessandro Petacchi spera sa isi imbogateasca seria victoriilor obtinute in Turul Italiei (in numar de 24), dar problemele avute inca din cursa Milano-San Remo s-au dovedit ceva mai serioase, rutierul de la Milram fiind doborat de o bronsita. Supus unui tratament cu antibiotice rutierului in varsta de 34 de ani nu i s-a permis reluarea antrenamentelor timp de doua saptamani, fapt pentru care echipa sa a anuntat week-end-ul trecut retragerea sa din Turul Italiei. Pozitia de lider al echipei Milram in cadrul Turului Italiei 2008 va fi preluata de Erik Zabel.
Mai mult decat atat, Petacchi risca suspendarea pe o perioada de un an de catre Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) de la Lausanne, datorita depistarii sale pozitive cu salbutamol pe 23 mai 2007 in etapa a 11-a a Turului Italiei, disputata in intre Serravalle Scrivia si Pinerolo. Intr-adevar rutierul sufera de astm, o afectiune des intalnita in randul ciclistilor, avand un certificat TUE (Therapeutic Use Exemption) permitandu-i-se folosirea de Salbutamol intr-o doza de 200mg pe zi. Insa concentratia depistata la data efectuarii controlului a fost de 1352 ng/ml, peste limita admisa de 1000 ng/ml. Cu toate acestea, Comitetul disciplinar al Federatiei de Ciclism din Italia ((FCI) nu a sanctionat rutierul de la Milram. Acest fapt a atras nemultumirea Agentiei Internationale Anti-Doping (WADA) si a Comitetului Olimpic Italian (CONI) care au trimis dosarului sau la CAS.
Cum Petacchi nu a justificat cantitatea depistata, acesta a fost suspendat pe o perioada de un an (minus doua luni cat a fost deja suspendat) si i-au fost retrase medaliile, premiile si punctele pe care le-a acumulat in Turul Italiei 2007. Petacchi va lipsi astfel si din Turul Frantei, suspendarea sa expirand pe 31 august 2008. Petacchi nu va putea ataca decizia, CAS fiind cea mai inalta curte sportiva.

Celalat ciclist, Patxi Vila nu va fi prezent in Turul Italiei de anul acesta datorita depistarii pozitiv cu testosteron, in urma unui test inopinat efectuat la domiciliu pe data de 3 martie. Echipa sa Lampre motiveaza retragerea sa de pe lista de start prin faptul ca Vila s-a imbolnavit in Ardeni, preferandu-se participarea sa in Turul Elvetiei si Turul Frantei alaturi de Damiano Cunego.
Analizele testosteronului sunt oarecum dificile, fiind greu de masurat dupa cum am vazut si in cazurile lui Iban Mayo si Floyd Landis. Patxi Vila a cerut o contra-expertiza, fiind reprezentat de acelasi avocat ca si Petacchi.