duminică, 18 mai 2008

Bosisio si Ricco invingatori, Visconti tot in roz

Etapele sapte si opt au avut un profil muntos mai pronuntat, doi invingatori care vor intra in top 5, iar favoritii incep sa se faca remarcati.

187 de rutieri si tot atatea biciclete au pornit intr-o aventura in Apenini pe care ii vor traversa de la vest la est in etapa a saptea desfasurata intre Vasto si Pescocostanzo pe distanta de 180 de kilometri. Partea cea mai dificila a intervenit in ultimii 22 de kilometri care au cuprins 9,2 Km de ascensiune pe Pietransieri si catararea finala Pescocostanzo in lungime de 2,85 km.

Inca de la inceput etapa a fost marcata de atacuri si contraatacuri, Vasil Kiryienka , rutierul in varsta de 26 de ani de la Tinkoff Credit Systems reusind sa se desprinda la kilometrul 8. Va fi ajuns in cativa kilometri, dar din nou la kilometrul 14 se va rupe de pluton, urmat rand pe rand de Gabriele Bosisio (LPR Brakes), Felix Rafael Cardenas (Barloworld) si la kilometrul 33 de Emanuele Sella (CSF Group Navigare), Joan Horrach (Caisse d'Epargne), Fortunato Baliani (CSF Group Navigare) si Simon Spilak (Lampre). Cei sapte au pus un avans de 6'20" fata de plutonul tricoului roz, in dreptul bornei cu numarul 109.

Primul care va atinge varful catararii de categoria a 3-a Valico di Macerone (684 m) a fost purtatorul tricoului verde – Sella, urmat de Cardenas and Baliani, iar Spilak si Horrach vor ceda pe ascensiune. Intervenita la kilometrul 118 pe traseu aceasta catarare a impartit plutonul in trei grupuri.

Apropierea catarareii Pietransieri (9,2 km) a produs animozitate in pluton, favoritii scotand usor capul. In timp ce cei patru rutieri ramasi in evadare aveau un avans confortabil de patru minute cu 22,7 km inainte de final, Leonardo Piepoli (Saunier Duval-Scott) va accelera la 3,5 km inainte de varf, antrenadu-i si pe Danilo Di Luca (LPR Brakes), Riccardo Ricco (Saunier Duval-Scott), urmati de Alberto Contador (Astana) si Joaquim Rodriguez (Caisse d'Epargne). Sella isi va trece in cont si aceasta catarare in timp ce pe Baliani se va preda inainte de a atinge varful catararii, urmat de Cardenas care va parasi grupul fruntas cu 9 km inainte de final.

Profitand de faptul ca Sella a avut o pana, Bosisio se va distanta trecand linia de sosire cu 42 de secunde inaintea initiatorului evadarii, bielorusul Vasil Kiryienka si 1’02” in fata italianului Emanuele Sella. Ultimul component ramas din evadarea initiala, columbianul Felix Rafael Cardenas (Barloworld) va sosi la 1’33” fata de invingator.

Trecand linia de sosire la 3 minute si 52 de secunde in raport cu Bosisio, Visconti (Quick Step) si-a pastrat tricoul roz, castigand noua secunde in fata germanului Matthias Russ (Gerolstainer). Invingatorul mansei de la Pescocostanzo a urcat pe locul trei, la 5 minute si 43 de secunde diferenta fata de Visconti. Favoritii competitiei au inceput sa isi faca simtite intentiile, ocupand locuri fruntase in etapa.

Clasament etapa a saptea

1 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes - Ballan 4.45.05 (37.041km/h)
2 Vasil Kiryienka (Blr) Tinkoff Credit Systems 0.46
3 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 1.02
4 Felix Rafael Cardenas (Col) Barloworld 1.33
5 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Ballan 2.04
6 Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval - Scott
7 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval - Scott 2.07
8 Alberto Contador (Spa) Astana 2.10
9 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner 2.55
10 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas

Clasament general dupa etapa a saptea

1 Giovanni Visconti (Ita) Quick Step 32.03.01
2 Matthias Russ (Ger) Gerolsteiner 0.09
3 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes - Ballan 5.43
4 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Ballan 7.27
5 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 7.36
6 Felix Rafael Cardenas (Col) Barloworld 7.46
7 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval - Scott 7.53
8 Daniele Nardello (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli
9 Alberto Contador (Spa) Astana 7.56
10 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 8.11


Nici etapa a opta (Rivisondoli pana - Tivoli) care a continuat traseul spre nordul Italiei nu a fost lipsita de evadarile cu care ne-am obisnuit deja. La kilometrul 10, din cei 208 ai mansei, Geraint Thomas (Barloworld), Sven Krauss (Gerolsteiner), Alessandro Bertolini (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) si Marlon Alirio Perez Arango (Caisse d'Epargne) au reusit o prima evadare, dar vor fi inghititi de pluton dupa doar 9 kilometri.

Ascensiuniide categoria a 2-a Forca d’Acero (1 530 m), de la kilometrul 42 al cursei a favorizat o alta incercare de desprindere. Alessandro Spezialetti (LPR Brakes), Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Fortunato Baliani (CSF Group Navigare) si Adam Hansen (Team High Road), carora li se va adauga Daniele Nardello (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) vor pleca pe cont propriu atingand un avans de 6 minute Australianul Adam Hansen a mai incercat o actiune solitara, cu 13 kilometri inainte de finish. In ultimii trei kilometri va fi intrecut de italianul Tiziano Dall’Antonia (CSF Group Navigare) care pentru cateva sute de metriva iesi in fruntea cursei. Insa Danilo Di Luca (LPR) va declansa ostilitatile cu un atac rapid in ultimul kilometru, fiind depasit la randul sau de Riccardo Ricco, Paolo Bettini, Davide Rebellin, Franco Pellizotti si Daniele Pietropolli. Visconti se mentine pe prima pozitie in clasamentul general, iar Ricco urca pe locul trei.

Clasament etapa a opta

1 Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval - Scott 4.41.05 (44.613 km/h)
2 Paolo Bettini (Ita) Quick Step
3 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner
4 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas
5 Daniele Pietropolli (Ita) LPR Brakes
6 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes
7 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare
8 Domenico Pozzovivo (Ita) CSF Group Navigare
9 Paolo Savoldelli (Ita) LPR Brakes
10 Felix Rafael Cardenas Ravalo (Col) Barloworld

Clasament general dupa etapa a opta

1 Giovanni Visconti (Ita) Quick Step 36.44.06
2 Matthias Russ (Ger) Gerolsteiner 0.34
3 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes 5.53
4 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 7.27
5 Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval - Scott 7.33
6 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 7.36
7 Felix Rafael Cardenas Ravalo (Col) Barloworld 7.46
8 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 7.56
9 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 8.11
10 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 8.19


Etapa a noua ne va purta din nou pe costa tireniana, numarand 218 km de un plat aproape perfect intre Civitavecchia si San Vincenzo.