marți, 20 mai 2008

Cupa Autoconstruct 2008

In acest an, Cupa Autoconstruct la ciclism sosea, competitie de categoria 2,2 in calendarul Federatiei Romane de Ciclism a ajuns la cea de-a 5-a editie, desfasurandu-se in perioada 15-18 mai. Organizata anterior sub numele de „Memorialul Dan Racasan”, in memoria fostului rutier muscelean, Dan Racasan, cursa s-a disputat sub regulamentul UCI, al FRCT, completat de regulamentul particular al organizatoarei, Olimpic Team-Autoconstruct.

De-altfel Olimpic Team Autoconstruct Campulung Muscel a devenit prima echipa continentala de ciclism din Romania, avand statut semiprofesionist, recunoscuta fiind de Uniunea Internationala de Ciclism (UCI), fata de care are toate taxele achitate la zi. Condusa de fostul ciclist Cristian Parlici, echipa are sanse, in functie de rezultate, sa ajunga chiar la profesionism, intrand in randul echipelor Pro Tour. O echipa multinationala Olimpic Team Autoconstruct are in componenta 4 rutieri din Republica Moldova: Seghei Tvetcov, Alexandr Braico, Veaceslav Verciuc si Serghei Catan, 6 din tara noatra: Ionel Rusu, Mihail Rusu, Lucian Bolbose, Ionut Fieraru, Adrian Ionescu si Marius Cojocaru, plus alti patru sportivi greci. Cu un buget de 500.000 de lei, echipa are ca sponsor principal firma Autoconstruct, la care se adauga Consiliul Judetean Arges si firma Miche.

Traseul competitiei nu a diferit de anii trecuti, numarand 373,2 km parcursi in patru etape plus un prolog care a deschis cursa. Toate etapele au avut ca punct de start municipiul muscelean Campulung - cel mai vechi oras din Tara Romaneasca.
La start s-au aliniat 40 de rutieri de la 10 cluburi, 7 din tara si 3 din Austria, concurand la cele trei categorii – elit, under23 si juniori. Premiile puse in joc au insumat 5000 Euro.

Prologul desfasurat in dimineata primei zile competitionale a fost reprezentat de un contratimp individual, cei mai rapizi dovedindu-se a fi la seniori Csicsaki Tamas (Tusnad Cycling Team), Tvetcov Serghei (Olimpic Team Autoconstruct) la U23 si Grosu Eduard (Torpedo Zarnesti) la juniori.

Rutierii s-au suit pe biciclete si in a doua parte a zilei, pentru a alerga cei 80 de km pe ruta: Campulung - Malu cu Flori - Rucar - Mateias. Ciclistii au pornit la drum la ora 15.00 din fata Hotelului Muscel, pentru ca in Valea Mare Pravat - situata pe valea Argeselului, la 5 km de municipiul Campulung Muscel, caravana sa se opreasca pentru un moment de reculegere in memoria lui Dan Racasan. Sportivii pe biciclete au continuat traseul spre sud, pana la Malu cu Flori, la granita judetului Arges cu Judetul Dambovita si apoi catre nord spre Rucar, de unde au coborat spre Mateias, cu al sau mausoleu bine cunoscut, situat pe muntele cu acelasi nume (1 051 m). Dupa aproape doua ore de parcurs pe o zi ploiasa la seniori pe podium s-au clasat Alexander Braico (Olimpic Team Autoconstruct Campulung), urmat de Attila Madaras (Delma 2003 Bucuresti), ciclist care s-a remarcat si in etapa a doua a Turului Dobrogei cand a ocupat aceasi pozitie pe podium. Al treilea va trece linia de sosire Marius Petrache (Olimpia Bucuresti).

Etapa a doua, numarand tot 80 de km, de data aceasta cu un profil muntos mai pronuntat a purtat rutierii catre nord-nord est, pe DN 73, pe traseul Campulung – Fundata (1360 m) - Poiana Brasov (1030 m), traversand culoarul Rucar-Bran strajuit de Piatra Craiului, Leaota si Bucegi. Primul va sosi Alexander Braico (Olimpic Team Autoconstruct Câmpulung), urmat de Carol Eduard Novac (Tusnad Cycling Team) si de Lucian Logigan (Muresul Tg. Mures).

Cea mai lunga etapa va fi cea de-a treia, care a insumat 120 de kilometri. Plecand de la altitudinea de 580-600 m a depresiunii Campulung, rutierii au urcat pana in Pasul Bran (1 290 m) - pas care asigura legatura dintre depresiunea Campulung si cea a Brasovului si s-au intors apoi pana la Mateias. Rutierului austiac Bertram Ludwig de la Union Cycling Team a fost "protagonistul" unei cazaturi , lovindu-se de un autoturism, din fericire fara urmari grave pentru ciclist. La seniori s-a impus Denis Cioban de la Olimpic Team Autoconstruct, urmat de Novac Carol Eduard (Tusnad Cycling Team) si Ciocan Alexandru de la Dinamo Bucuresti. La U23 primul a sosit Braico Alexandr de la Olimpic Team Autoconstruct, urmat de coechipierii sai Tvetcov Serghei si Verciug Veaceslav. La juniori etapa a fost dominata de Grosu Eduard de la Torpedo Zarnesti, secundat la sosire de Fieraru Ionut Valentin de la Olimpic Team Autoconstruct. Al treilea va sosi Lazar Nandor (Tusnad Cycling Team).

Circuitul de 70 de km din ultima etapa, desfasurat pe ruta Piata Primariei si rondul din fata Colegiului "Dinicu Golescu" a fost parcurs cel mai rapid de Csicsaki Tamas (Tusnad Cycling Team), care va fi urmat la sosire de austriacul Bertnhard Redl (Union Cycling Team) si moldoveanul Denis Cioban (Olimpic Team Autoconstruct). La categoria U23 pe primele trei locuri s-au clasat Tvetcov Serghei (Olimpic Team Autoconstruct), Pantea Marius (Vointa Cluj-Napoca ) si Petrache Marius (Olimpia Bucuresti). Primi juniori care vor incheia cursa vor fi Grosu Eduard (Torpedo Zarnesti), Fieraru Ionut-Valentin si Stancu Alexandru (ambii de la Olimpic Team Autoconstruct).


Clasament individual final

Elit:
1. Novak Carol Eduard (Tusnad Cycling Team)
2. Csicsaki Tamas (Tusnad Cycling Team)
3. Denis Cioban (Olimpic Team Autoconstruct)
U23:
1. Braico Alexandr (Olimpic Team Autoconstruct)
2. Tvetcov Serghei (Olimpic Team Autoconstruct)
3. Logican Lucian (Muresul Tg. Mures)
Juniori:
1. Grosu Eduard (Torpedo Zarnesti)
2. Fieraru Ionut-Valentin (Olimpic Team Autoconstruct)
3. Stancu Alexandru (Olimpic Team Autoconstruct)

Clasament final pe echipe

1. Olimpic Team Autoconstruct Campulung
2. Tusnad Cycling Team
3. Dinamo Bucuresti
4. Delma Bucuresti