miercuri, 14 mai 2008

Din Sicilia in Calabria

Ultima etapa pe pamant sicilian a fost etapa a treia care purtat rutierii pe biciclete intre Catania si Milazzo, o bucla de 221km in jurul vulcanului Etna. Singurul punct mai dificil a fost la kilometrul 53, cand pe traseu a aparut catararea de categoria a III-a de la Maletto (1017 m. altitudine) restul parcursului desfasurandu-se pe plat. Insa nici acest obstacol nu a provocat scindari in pluton, evadarea zilei formandu-se abia la kilometrul 70. Riccardo Chiarini (LPR Brakes), Mickael Buffaz (Cofidis), Jeremy Roy (Francaise des Jeux), Kevin Seeldraeyers (Quick Step), Matej Jurco (Slovakia) si Pavel Brutt (Tinkoff) au reusit sa puna o diferenta patru minute si cinci secunde fata de pluton.

Etapa nu a fost lipsita de incidente. Cu 70 de kilometri inainte de final, Messina, al treilea oras ca marime din Sicilia, Piepoli (Saunier-Duval) aluneca pe un bidonas aruncat si cade antrenand si alti 20 de ciclisti. Printre ei si Ricardo Ricco care a pedalat o perioada doar cu mana dreapta pe ghidon, fracturandu-si un deget de la mana stanga. Dupa ce grupul de avadati va fi prins cu 30 de kilometri inainte de sosire, o alta cazatura a intervenit cu 20 km inainte de linia de sosire. Un rutier de la Tinkoff a cazut, bicicleta sa zburand catre cei din spate. Bradley McGee, va fi nevoit sa abandoneze dupa o fractura de clavicula.

Echipele interesate de sprintul final au trecut la trena. Desi Liquigas si LPR au impus un ritm sustinut italianul Vincenzo Nibali si-a incercat sansa cu 7 km inainte de final, insa ultimul cuvant il vor avea sprinterii. Excelent lansat de coechipierii sai, Daniele Bennati, la doar trei saptamani dupa inceperea sezonului sau din acest an a reusit sa-l devanseze pe Erik Zabel (Milram) si pe Danilo Hondo (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli).

Parasind insula Sicilia chiar in ziua in care vulcanul Etna a inceput sa dea semne de activitate, caravana ciclista a avut parte de o transbordare obositoare spre Calabria care a adus nemultumiri printre rutieri. Cu toate acestea ei s-au suit pe biciclete a doua zi pentru a rula cei 183 Km dintre Pizzo Calabro Catanzaro si Lungomare ai etapei a patra. Catararea zilei a fost cea de pe Passo di Pietra Spada (1 353 m), dupa plutonul a avut timp sa-si refaca fortele pentru sprint final.

Omul zilei a fost Rik Verbrugghe, triplu invingator de etapa in Giro si purtator al tricoului roz timp de patru zile in 2001. Belgianul de la echipa Cofidis a atacat inca din primii metri ai mansei, ajungand ca la kilometrul 110, dupa zona de alimentare de la Monasterace Marina sa aiba un avans maxim de 11 minute in fata unui pluton. Elanul belgianului a mai scazut si va fi prins pe o zona in usoara urcare, la Catanzaro Alto dupa 164 de km de evadare solitara.

Paolo Bettini (QuickStep) a incercat un atac pe Fiumarella, cu 11 km inainte de final fara reusita insa. Rutierii de la Milram au format trena de final pentru germanul Erik Zabel, in absenta lui Petacchi, dar acesta va fi intrecut de Mark Cavendish (High Road), Robert Forster (Gerolsteiner) si Daniele Bennati (Liquigas), acestia ocupand la final podiumul mansei.

In clasamentul general ii gasim pe primele doua locuri pe aceeasi Franco Pellizotti care a pastrat acelasi avans de o secunda in fata americanului Christian Vandevelde.

Clasament general dupa etapa a patra

1 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 16.41.26
2 Christian Vande Velde (USA) Slipstream Chipotle Presented By H30 0.01
3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 0.07
4 Morris Possoni (Ita) Team High Road 0.08
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas