miercuri, 14 mai 2008

O evadare reusita

Numai 190 de rutieri au mai urcat pe biciclete in etapa a cincea a Turul Italiei 2008. Aceasta etapa a purtat ciclistii prin trei provincii din sudul Italiei: Calabria, Basilicata si Campania. Profilul etapei a fost unul valonat si plin de viraje, altitudinea maxima la care s-a ajuns fiind de 797 metri. Startul celor 203 km s-a dat in Belvedere Marittimo, in regiunea Cosenza, localitatete situata in Parcul nazional Pollino, iar finish-ul a fost gazduit in premiera de localitatea Contursi Terme.

Ca si in zilele precedente, dupa 20 de km parcursi s-a format o evadare care i-a cupris pe Luis Laverde (CSF), Johannes Frohlnger (Gerolsteiner), David Millar (Slipstream), Pavel Brutt (Tinkoff) si Francisco Perez Sanchez (Caisse d'Epargne). Dar spre deosebire de zilele precedente evadarea a avut si sorti de izbanda. Succedandu-se bine la trena, ajutati si de ploaia marunta si vantul frontal care s-a pornit, cei cinci se apropiau rapid catre finish, cand cu un kilometru inainte de linia de sosire britanicul David Millar (Slipstream) a avut ghinionul de a-si rupe lantul bicicletei. Profitand de moment, Pavel Brutt a atacat decisiv reusind sa se impuna in fata germanului Johannes Frohlinger (Gerolsteiner) si a columbianului Luis Felipe Laverde (CSF Group Navigare), in timp ce Francisco Perez de la Caisse d’Epargne a incheiat pe locul patru.
De acum patru de ani, de la victoria lui Pavel Tonkov nici un rus nu mai castigase o etapa in Turul Italiei.

Pelizzoti mentine tricoul de lider, iar maine etapa ne va purta spre la Marea Adriatica incheindu-se la Peschici, localitate care a mai gazduit finish-ul si in 2000, cand castiga Di Luca si in 2006, cand la Peschici a ajuns primul nimeni altul decat Franco Pelizzoti. Sa vedem daca va reusi sa se mentina si maine in roz.

Clasament etapei

1 Pavel Brutt (Rus) Tinkoff Credit Systems 5.04.52 (39.951 km/h)
2 Johannes Frohlinger (Ger) Gerolsteiner 0.04
3 Luis Felipe Laverde Jimenez (Col) CSF Group Navigare 0.10
4 Francisco Perez Sanchez (Spa) Caisse d'Epargne 0.25
5 Paolo Bettini (Ita) Quick Step 0.31

Clasament general individual

1 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 21.46.49
2 Christian Vande Velde (USA) Slipstream Chipotle Presented By H30 0.01
3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 0.07
4 Morris Possoni (Ita) Team High Road 0.08
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas