vineri, 23 mai 2008

Revansa lui Cavendish

Ca si etapa de ieri, cea de-a 13-a etapa (Modena - Cittadella, 177km) a fost una plata ca o masa de billiard, a fost animata de o indelunga evadare a doi rutieri si s-a decis intr-un sprint final masiv. Numai ca de data aceasta invingator a iesit Mark Cavendish, in fata castigatorului din etapa anterioara Daniele Bennati.

Matteo Priamo (CSF Group Navigare), implicat in cazatura de ieri va fi rutierul care nu va lua startul.

Dupa cateva incercari de evadare, la kilometrul 35 Mickael Buffaz (Cofidis - Le Credit par Telephone) se va departa de pluton, fiind urmat de Josu Agirre Aseginolaza (Euskaltel - Euskadi) si Paolo Bettini (Quick Step). In timp ce Bettini a renuntat la urmarirea francezului, Aseginolaza isi va uni fortele cu Buffaz si vor duce impreuna o evadare indelungata. A fost un mod placut pentru Aseginolaza de a-si sarbatori ziua de nastere, in timp ce Buffaz, nascut pe 21 mai, s-a bucurat de atentie cu 2 zile intarzaiere. Ecartul lor va ajunge la 8'24”, la kilometrul 66, insa dupa acest punct plutonul se va inviora si va reduce treptat avansul. La kilometrul 109 al cursei, in localitatea Noventa Vicentina, diferenta fata de pluton a celor doi rutieri scazuse deja la 4'25”. Aceasta este si localitatea natala a rutierului Emanuele Sella (CSF Group Navigare), conducatorul in clasamentul cataratorilor, care se va desprinde din pluton, dar doar pentru a-si saluta familia.

Cu 12 kilometri inainte de final Buffaz si Aseginolaza isi vor strange mana, putin inainte de a fi intrecuti de plutonul condus Liquigas. Bennati va fi cel care va declansa atacul, insa de data aceasta Cavendish nu a mai ratat momentul si l-a intrecut pe Italian.

Ca si in ziua precedenta, datorita soselei stramte din apropierea finish-ului vor fi considerati timpii inregistrati cu 3 km inainte de linia de sosire, pentru a se evita cazaturile. La sfarsitul zilei Giovanni Visconti (Quick Step) ramane cu tricoul roz pe umeri inaintea a doua etape de munte care se anunta interesante.

Clasament etapa a 13-a

1 Mark Cavendish (GBr) Team High Road 4.11.07 (42.291 km/h)
2 Daniele Bennati (Ita) Liquigas
3 Koldo Fernandez De Larrea (Spa) Euskaltel - Euskadi
4 Erik Zabel (Ger) Team Milram
5 Julian Dean (NZl) Slipstream Chipotle Presented By H30
6 Mirco Lorenzetto (Ita) Lampre
7 Alexandre Usov (Blr) AG2R La Mondiale
8 Nikolay Trusov (Rus) Tinkoff Credit Systems
9 Robbie McEwen (Aus) Silence - Lotto
10 Graeme Brown (Aus) Rabobank

Clasament general dupa etapa a 13-a

1 Giovanni Visconti (Ita) Quick Step 57.17.06
2 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes 5.50
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 6.59
4 Andreas Klöden (Ger) Astana 7.41
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 7.51
6 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre 7.52
7 Paolo Savoldelli (Ita) LPR Brakes 7.56
8 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 8.20
9 Gustav Erik Larsson (Swe) Team CSC 8.31
10 Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval - Scott 8.32 8.31