duminică, 11 mai 2008

Ricco castiga etapa, Pellizotti lider al Turului Italiei

A doua etapa a Turului Italiei a adus un castigator surpriza si un nou lider in clasamentul general.

Etapa s-a desfasurat intre Cefalu si Agrigentos, localitate care va gazdui pentru a patra oara finalul unei etape din Turul Italiei, dupa 1965 (castigator Guiro Carlesi), 1982 (Moreno Argentin) si 1993 (Bjarne Riis).
Pe parcursul celor 207 km traseul a avut un profil valonat cu mici urcusuri si coborasuri, care a permis cateva incercari de evadare. Dupa o prima tentativa a bascului Dionisio Galparsoro, de la Euskaltel, pe coborarea primei catarari a zilei – Gratteri S.Giovanni (810 m ) Jeremy Roy (Francaise des Jeux) si David Loosli (Lampre) se vor desprinde in fruntea cursei ajungand la un avans de 10'10”, dar vor fi ajunsi cu 50 de km inainte de finish. Cei care au condus ostilitatile au fost cei de la Slipstream si ulterior LPR Brakes, echipa campionului Danilo Di Luca. Cu un kilometru inainte de linia de sosire Joaquin Rodriguez de la Caisse d'Epargne parea ca se indreapta catre victorie, insa Riccardo Ricco a sprintat pe ultimii 200 de metri depasindu-i pe Danilo Di Luca (LPR) si Davide Rebellin (Gerolstainer). De-altfel Ricco se afla printre favoriti, remarcandu-se anul trecut prin castigarea unei etapei de la Tre Cime di Lavaredo.

Triumfatoare in prima zi de concurs echipa Slipstream a vazut si reversal medaliei azi cand in la kilometrul 65, la o trecere peste linia de cale ferata David Zabriskie a fost implicat intr-o busculada care l-a costat iesirea din competitie, alaturandu-se fostului campion mondial, Igor Astarloa, care nu a luat startul in etapa, din cauza unor probleme stomacale. Mai mult decat atat Franco Pellizotti a terminat etapa pe locul patru si a “smuls” tricoul de lider de pe umerii rutierului de la Slipstream, Christian Vande Velde.

Clasament etapei

1 Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval - Scott 5.48.35 (35.629 km/h)
2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes
3 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner
4 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas
5 Paolo Savoldelli (Ita) LPR Brakes

Clasament general individual

1 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 6h15.16
2 Christian Vande Velde (USA) Slipstream Chipotle Presented By H30 0.01
3 Chris Anker Sorensen (Den) Team CSC. 0.07
4 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes
5 Morris Possoni (Ita) Team High Road 0.08