luni, 19 mai 2008

Tour de Picardie (Turul Picardie)

Tour de Picardie (Turul Picardie) organizat in regiunea franceza omonima, al carui nume il poarta din 2000 (anterior era numit Tour de Picardie et de l’Oise ) si-a desfasurat anul acesta a patra editie sub egida UCI, a 62-a de la infiintarea sa in 1936. Avand loc intre 16-18 mai turul a fost castigat de Sebastien Chavanel.

Etapa de incalzire a purtat pe biciclete cei 139 rutieri de la Crecy-en-Ponthieu la Guise, pe parcursul a 179 km. Ciclistii au intalnit pe traseu doua catarari, un sprint intermediar si unul final la capatul caruia a fost decis castigatorul - germanul Sebastian Siedler de la Skil-Shimano.

Mansa secunda, cu un profil mai valonat in comparatie cu prima a numarat mai multe tentative de evadare pe parcursul celor 181 de kilometri dintre Ribemont si Clermont-de-l’Oise. Pe catarearea Cote de Septvaux (175 m), la kilometrul 30 al cursei se vor aduna cativa rutieri, carora li se vor adauga altii pe coborare, in final in frunte formandu-se un grup de 15 rutieri. Insa pe parcurs vor fi pierduti 8 dintre ei, iar ultimii fugari vor fi ajunsi de un grup de 13 ciclisti la borna care indica 10 km pana la final . Dintre ei suedezul Martin Elmiger (AG2R La Mondiale) se va lansa cu 200 m inainte de final si va castiga etapa.

Penultima etapa (Grandvilliers Cayeux-sur-Mer, 88.5 km) a fost una rapida, castigata fiind de francezul Eudes Demaret (Cofidis - Le Credit par Telephone) dupa 1h53’14” (46.89 km/h). Insa etapa decisiva va fi ultima (Ault Cayeux-sur-Mer, 95 km) care va fi adjudecata de Sebastien Chavanel, ajutat fiind de coechipierul sau de la Francaise des Jeux, belgianul Philippe Gilbert.

Chavanel, a castigat totodata si turul, urmat fiind in clasamentul general final de Eudes Demaret (Cofidis - Le Credit par Telephone) la o secunda si de Martin Elmiger (AG2R La Mondiale) la 3 secunde distanta.