marți, 6 mai 2008

Tururi cicliste pe doua continente

Turul Georgiei (Tour de Georgia)

Alaturi de mai tanarul Tur al Californiei, Turul Georgiei (Tour de Georgia) este unul din cele mai importante evenimente cicliste ale Statelor Unite ale Americii (de la desfiintarea cursei Coors Classic in 1988), fiind cotat ca o cursa 2.HC (franceza: Hors categorie). Ajuns la a sasea edtie turul de ciclism ce traverseaza „Statul Pacii” evolueaza de la an la an. Dupa prelungirea competiriei cu o etapa anul trecut, anul acesta a fost introdus un contratimp pe echipe in locul celui individual. Acesta a avut loc in etapa a patra si a numarat 4 ture a cate 4,088 km desfasurandu-se pe „Road Atlanta”, circuit deschis in 1970 curselor automobilistice. Contratimpul va reveni echipei Slipstream Chipotle (foto) care va parcurge cei 16,1 km in 19’36,86” (medie 49.285 km/h).

Etapa ce a deschis turul a fost una parca dedicata special sprinterilor. Cu o lungime de doar 113 km si un plat aproape perfect mansa si-a ales castigatorul in urma unui sprint final masiv din care castigator a iesit Ivan Dominguez (Toyota - United Pro Cycling).
A doua etapa (Statesboro - Augusta, 188.1km) a fost revendicata de rutierul de la CSC Juan
Jose Haedo, pe care l-am mai remarcat anul acesta prin castigarea Clasicei Almeria si victoriile din prima etapa a Turului Californiei si etapa a treia din Turul Murciei.
Neozeelandezul Gregory Henderson al echipei High Road a reusit sa adjudece doua etape, ce-a de-a treia (Washington - Gainesville, 174.1km) si ultima etapa, un circuit de 100,9 km in jurul capitalei Georgiei, Atlanta.

Etapa a cincia a adus un nou lider. Tricoul galben va trece de pe umerii lui Greg Henderson (High Road) pe cei ai lui Trent Lowe (Slipstream-Chipotle), in timp ce etapa va fi castigate de Richard England (Bissell Pro Cycling).
Mult asteptata etapa a sasea care a atins cel mai inalt punct a statului
Georgia (Brasstown Bald 1 458 m) a fost revendicata de cel care va si castiga turul - Kanstantin Sivtsou. Rutierul de la High Road ii va intrece si in acesta etapa si in clasamentul general pe Trent Lowe (Slipstream Chipotle p/b H30) si Levi Leipheimer de la Astana.


Turului Romandie (Tour de Romandie)

Cea de-a 62-a editie a Turului Romandie (Tour de Romandie) desfasurata in vestul Elvetiei in regiunea omonima, a avut loc anul acesta intre 29 aprilie – 4 mai. Traditionala cursa, ce serveste pregatirii pentru marea bucla italiana, a numarat 659 kilometri pe care rutierii celor 19 echipe i-au avut de parcurs pe biciclete intre Geneva si Lausanne pe durata a cinci zile.

Mark Cavendish a fost protagonistul prologului desfasurat pe distanta de 1,9 km in Geneva. Rutierul britanic de la High Road pe care l-am remarcat si in cursa celor trei zile de la De Panne a parcurs traseul in 2’07”60, cu o viteza medie de 56.425 km/h. Cavendish a reusit sa-i devanseze pe Daniele Bennati si Michael Albasini, ambii de la Liquigas.

Prima etapa in linie a Turului Romandiei s-a disputat intre Morges si Saignelegier pe distanta a 182.4 kilometri, cu doua catarari de categoria a II-a si una de categoria I (Saulcy). Mansa s-a desfasurat in conditii de temperaturi foarte scazute fiind castigata de rutierul kazah Maxim Iglinsky dupa ce i-a invins la sprint pe elvetienii Michael Albasini si Markus Zberg. Ocupant al locului trei in prolog, Albasini a devenit noul purtator al tricoului galben devansandu-l pentru o secunda pe Iglinsky.
Etapa a doua dintre Moutier to Fribourg cu un traseu care a ondulat intre 500 si 800 m altitudine a adus prima victorie din acest sezon pentru sprinterul australian Robbie McEwen (foto), care s-a impus in fata italianului Daniele Bennati si a danezului Matti Breschel.
Contratimpul organizat in etapa a treia in Sion pe distanta de 18,8 km a rasturnat situatia in clasamentul general, ciclistul german Andreas Kloden preluand tricoul de lider dupa ce a castigarea aceastei etape.
Etapa regina a turului desfasurata intre Sion si Zinal pe distanta de 126.5km a avut un castigator surpriza. Italianul Francesco De Bonis de la Gerolsteiner a trecut primul linia de sosire dupa 3h28’06”.
Ultima etapa cu doar o catarare in primii kilometri va da castig de cauza italianului Daniele Bennati (Liquigas), in timp ce Kloden si-a pastrat fara probleme tricoul galben mentinandu-se in pluton.

Rutierul Andreas Kloden de la Astana a devenit astfel primul german care-si trece in palmares Turul Romandiei, cursa pe etape din zona francofona a Elvetiei. Rutierul de la Astana a fost urmat in mod surprinzator de cehul Roman Kreuziger, la 35 de secunde si de Marco Pinotti (High Road) la 43 de secunde.