duminică, 4 mai 2008

Valverde se impune pentru a doua oara in Liege-Bastogne-Liege

Am ramas datori cu a treia si cea mai veche cursa din trilogia Ardena, si anume Liege-Bastogne-Liege. Cursa, desfasurata cu unele intreruperi din 1892 (pentru amatori) si 1894 (pentru profesionisti) a ajuns la editia a 94-a. Noutatea traseului, care a numarat 261 km a fost schimbarea penultimei catarari care se pare ca a si facut selectia finala anul acesta. Organizatoarea Amaury Sport Organisation (ASO) a hotarat inlocuirea catararii Cote du Sart-Tilman, cu una mai dura - Cote de la Roche aux Faucons (lungime 1.5 km, panta medie 9.9 %), plasata la kilometrul 241,5.
Evadarea zilei va fi formata din cinci rutieri Markus Fothen (Gerolsteiner), Tom Stubbe (Francaise des Jeux), Pavel Brutt (Tinkoff Credit Systems), David Kopp (Collstrop) si Pierre Rolland (Credit Agricole).
Cu toate ca au atins un avans fata de pluton de 8’30” la kilometrul 96 al cursei, grupul se va „dezmembra”. Rolland, ultimul ramas in frunte a fost prins de Schleck, Schumacher si Fothen cu 30 de km inainte de finish, la poalele catararii Cote de Sprimont (1.4 km lungime, 4.7 % panta medie).
Inainte de penultima catarare Cote de la Roche aux Faucons, rutierul de la Caisse d'Epargne, Joaquim Rodriguez va ataca, urmat de coechipierul sau Alejandro Valverde si de Frank Schleck (CSC) si Davide Rebellin (Gerolsteiner).
Cu trei km inainte de linia de sosire F. Schleck, Rebellin si Valverde se aflau in frunte. Intre ei se va da batalia finala. Schleck a condus ostilitatile, cu Valverde in roata sa, si Rebellin imediat in spatele spaniolului. In ultimii 250 de metri Valverde a atacat si a obtinut pentru a doua oara victoria acestei clasice. De-altfel el este unul dintre cei sase rutieri care au reusit dubla Fleche Walonne si Liege-Bastogne-liege in acelasi an. Spaniolul va fi urmat de Rebellin si Schleck.