miercuri, 21 mai 2008

Victorie asteptata de 16 ani

Etapa de astazi (21 mai) desfasurata intre intre Urbania si Cesena (orasul natal al lui Pantani) pe distanta de 199 km a fost una desfasurata in conditii de ploaie care au favorizat numeroase cazaturi de pe biciclete si abandonuri. Ziua nu a fost insa nefasta pentru italianul Alessandro Bertolini care si-a incununat palmaresul cu prima victorie importanta de etapa de la intrarea sa in viata ciclismului profesionist cu 16 ani in urma.

Prima evadare va fi intiata la kilometrul 29, in apropiere de catararea Tavoleto (426 m) de Joaquin Rodriguez (Caisse d'Epargne), caruia la kilometrul 33 i s-a alaturat David Millar (Slipstream Chipotle Presented By H30). Cei doi vor fi prinsi, iar la scurt timp se va contura o evadarea care va rezista pana la finalul etapei si va aduce invingatorul. La kilometrul 42 Laurent Mangel (AG2R), Pablo Lastras (Caisse d'Epargne), Tiziano Dall'Antonia (CSF Group Navigare), Jussi Veikkanen (Française des Jeux) si Alessandro Bertolini (Diquigiovanni) au atacat si se vor desprinde rapid de pluton, pana la kilometrul 90 strangand 9'20” avans.

Pe catararea cea mai importanta a zilei, Monte Csarpegna (1 358 m) rutierii au inceput sa isi masoare fortele. Danilo Di Luca a fortat, insa va fi atent supraveghiat de Riccardo Ricco (Saunier Duval - Scott), Andreas Kloden (Astana), Gilberto Simoni (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) si Alberto Contador (Astana). Pe coborare din grupul fruntas Bertolini si Tiziano Dall'Antonia au cazut de pe biciclete la kilometrul 121 al cursei, insa se vor ridica si vor fi asteptati de ceilalti trei rutieri. A urmat Dario Cataldo sa faca cunostinta cu asfalul, dar si el a reusit sa continue cursa. In spatele lor s-a format un grup de 21 de rutieri aflat la 5’40” distanta si un al doilea grup de urmaritori la distanta de 7’45”, in care se afla si tricoul roz. Visconti va fi si el implicat intr-o cazatura cu 27 km inainte de final, Levi Leipheimer (Astana), Emanuele Sella (CSF Group Navigare), Leonardo Piepoli (Saunier Duval-Scott) si Christian Pfannberger (Barloworld) cazand de asemena de pe biciclete.

Din primul grup de urmaritori, Gabriele Bosisio (LPR Brakes) si Fortunato Baliani (CSF Group Navigare) vor pleca in urmarirea celor cinci din frunte, insa Bosisio va suferi o cazatura pe coborarea de pe Perticala (la km 143) si se va reintergra in primul grup de urmaritori, in timp ce Baliani ii va ajunge evadatii din frunte. Mangel si Veikkanen se vor pierde pe ultima catarare, urmati de Dall'Antonia. In ultimul kilometru pe o sectiune de piatra cubica Baliani va aluneca si va cadea. Profitand de ocazie Bertolini ataca, trecand linia de sosire cu 5 secunde in fata lui Lastras.


Clasamnet etapa

1 Alessandro Bertolini (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 5.44.22 (34.67 km/h)
2 Pablo Lastras Garcia (Spa) Caisse d'Epargne 0.05
3 Fortunato Baliani (Ita) CSF Group Navigare
4 Tiziano dall'Antonia (Ita) CSF Group Navigare 0.41
5 Laurent Mangel (Fra) AG2R La Mondiale 1.33
6 Jussi Veikkanen (Fin) Française des Jeux
7 Daniele Bennati (Ita) Liquigas 3.53
8 Erik Zabel (Ger) Team Milram
9 Mirco Lorenzetto (Ita) Lampre
10 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner

Clasamnet dupa etapa a 11-a

1 Giovanni Visconti (Ita) Quick Step 49.00.17
2 Gabriele Bosisio (Ita) LPR Brakes 5.50
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 6.59
4 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre 7.52
5 Andreas Klöden (Ger) Astana 7.54
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 8.04
7 Paolo Savoldelli (Ita) LPR Brakes 8.09
8 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval - Scott 8.32
9 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 8.33
10 Gustav Erik Larsson (Swe) Team CSC