miercuri, 28 mai 2008

Volta a Catalunya (Turul Cataluniei)– editia a 88-a

Turul Cataluniei (Volta a Catalunya), una din cele mai vechi competitii, si-a celebrat anul acesta a 88-a editie. Considerata o cursa de pregatire in vederea Marii Bucle, turul s-a desfasurat in comunitaea autonoma Catalonia, in vestul Spaniei, la granaita cu Franta. A avut loc pe parcursul unei saptamani (19 -25 mai) si a numarat sapte etape. Pe biciclete s-au suit 174 de rutieri apartinand la 22 de echipe.

Debutul a fost marcat de un prolog in lungime de 3,7 km intre Lloret de Mar si Lloret de Mar, cu un profil aproape plat. Cel care s-a impus a fost norvegianul Thor Hushovd (Credit Agricole) devansandu-i pe George Hincapie (High Road) si pe spaniolul Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), cu 6 secunde, respectiv 7 secunde.

Hushovd va revendica si prima etapa (Riudellots de la Selva - Banyoles, 167.8km), etapa “regina” a turului, cu 2 catarari de categoria 1, una de categoria a doua si una speciala (Pedraforca – 1 310 m) fiind castigata de Cyril Dessel (AG2R La Mondiale). Facand parte dintr-o evadare initiata pe catararea speciala, francezul se va desprinde pe ultima coborare trecand singur linia de sosire, in fata lui Janez Brajkovic de la Astana.

Tot un francez se va impune si in cea mai lunga etapa (La Seu d'Urgell - Asco La Vostra Energia, 217.2km). Ajutat de coechipierul sau de la Bouygues Telecom Xavier Florencio, care i-a incurcat pe Alexandre Botcharov (Credit Agricole) si Cesar Veloso (Karpin Galicia) in sprintul final, Pierrick Fedrigo a castifgat etapa dupa 5h06’01”.

Sylvain Chavanel a devenit al treilea francez castigator de etapa in acest tur, dupa mansa disputata intre Asco si El Vendrell, pe distanta de 163,5 km. Chavanel v-a ataca putin inainte de jumatatea etapei pe catararea de categoria a 3-a- Alt de Falset si va incheia cursa singur. In spatele sau va sosi la 2’32” Thor Hushovd.

Presarate cu numeroase catarari de categoria a treia ultimele doua etape vor fi caracterizate de numeroase evadari. Penultima etapa se va decide totusi intr-un sprint final masiv din care invingator a iesit italianul Francesco Chicchi (Liquigas). Ultima etapa incheiata la Barcelona, dupa 124 km va fi castigate de Luis Gamiz (Andalucia – Cajasur, urmat de spaniolul Gustavo Cesar Veloso de la Karpin Galicia, care de-altfel va acastiga si turul.

Calsament final

1 Gustavo Cesar Veloso (Spa) Karpin Galicia 24.29.22
2 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne 0.16
3 Remi Pauriol (Fra) Credit Agricole 0.21
4 Josep Jufre Pou (Spa) Saunier Duval - Scott
5 Daniel Navarro Garcia (Spa) Astana 0.23
6 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) Euskaltel - Euskadi 0.28
7 Janez Brajkovic (Slo) Astana 0.29
8 Pierrick Fedrigo (Fra) Bouygues Telecom 0.31
9 Thomas Lovkvist (Swe) Team High Road 0.34
10 Gorka Verdugo Markotegi (Spa) Euskaltel - Euskadi