vineri, 20 iunie 2008

In pregatirea Marii Bucle

Alaturi de Turul Dauphine Libere, Tour de Suisse (Turul Elvetiei) serveste rutierilor ca pregatire in vederea Marii Bucle, care va avea loc in iulie (5-27.07). Editia a 72-a din acest an a Turului Elvetiei se desfasoara in perioada 14-22 iunie.

Etapa ce a deschis turul a fost reprezentata de un circuit de 146 km, in zona centrala a Elvetiei, cu plecarea si sosirea in localitatea Langnau im Emmental. Desi etapa a numarat cinci catarari care au depasit 1000 m altitudine, cel care s-a impus la finalul etapei a fost un sprinter - Oscar Freire (Rabobank). Ajutat mult de echipa sa Freire se va numara printre rutierii care vor prinde in ultimul kilometru cei 23 de evadati, care au parasit plutonul pe prima catarare (Chuderhusi, 1103 m).
Omul celei de-a doua etape (Langnau I.E. - Flumserberge, 197km) a fost cu siguranta Martin Elmiger (AG2R), care a evadat la kilometrul 39, a trecut singur primele doua catarari de categoria a 3-a (Sattel si Kerenzerberg) si va fi prins pe ultimii 400 de metri ai ascensiunii categoria 1a, Flumserberg (11 km lungime, panta medie 9,5%), primul care va trece linia de sosire fiind spaniolul Igor Anton (Euskaltel - Euskadi), urmat la sase secunde de Kim Kirchen (High Road), Damiano Cunego (Lampre) si Frank Schleck (CSC).
Urmatoarele doua etape au fost aproape trase la indigo. Dupa ce anul acesta avea o etapa castigata in Turul Romandie, Robbie McEwen (Silence - Lotto) va reusi o dubla victorie impunadu-se in etapele a treia si a patra. In ambele etape se vor desprinde trei rutieri care vor fi prinsi cu 10 km, respectiv 6 km inainte de final. Si ca o ironie a sortie rutierul australian ii va bate in sprintul final pe aceeasi Oscar Freire (Rabobank) si Gerald Ciolek (High Road) care se vor clasa pe locul doi, respectiv trei in ambele etape.
153 de rutieri din cei 160 inscrisi in competitie se vor mai sui pe biciclete pentru a parcurge cei 190 de km ai etapei a cincea - Domat-Ems - Caslano. Mansa va fi castigata de Markus Fothen, acesta fiind cea mai importanta victorie din cariera de profesionist a rutierului de la Gerolsteiner. O zi nu prea norocoasa a avut-o liderul celor de la CSC, Frank Schleck, care a incercat sa atace tricoul de lider in acest Tur al Elvetiei detinut din etapa a doua de Igor Anton de la Euskaltel. Aflat in fruntea etapei alaturi de Fothen, cu patru kilometri inainte de finish, intr-un un viraj spre dreapta pe care l-a abordat prea strans si omul lui Bjarne Riis a lovit un parapete, s-a rostogolit peste balustrada si a ramas cateva secunde pe asfaltul, insa s-a ridicat si a continuat cursa terminand pe locul 44.

Clasament general dupa etapa a 5-a

1 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel - Euskadi 21.25.12
2 Kim Kirchen (Lux) Team High Road 0.06
3 Oliver Zaugg (Swi) Gerolsteiner 0.18
4 Roman Kreuziger (Cze) Liquigas 0.21
5 Stijn Devolder (Bel) Quick Step 0.22
6 Thomas Lovkvist (Swe) Team High Road 0.25
7 Markus Fothen (Ger) Gerolsteiner 0.31
8 Andy Schleck (Lux) Team CSC 0.40
9 Sergei Ivanov (Rus) Astana 0.50
10 Andreas Kloden (Ger) Astana 1.00