vineri, 13 iunie 2008

Invingator la sprint, bulgarul Pavel Sumanov

Turului Romaniei a continuat cu etapa a cincea, cea mai lunga a competitiei din acest an numarand 207 kilometri pe care rutierii i-au parcurs pe traseul Sighisoara - Brasov - Valenii de Munte, prevazut fiind cu doua catarari (Fiser si Bratocea) si trei sprinturi (Rupea, Feldioara si Cheia).

Chiar din primii kilometri ai etapei rutierii pe biciclete au avut mai multe tentative de desprindere de pluton, dar de fiecare data plutonul a reactionat promt. Cele trei printuri intermediare de la Rupea, Feldioara si Cheia au fost castigate de ucraineanul Perto Ghermash (Mirage), Alexandru Ciocan (Dinamo Secrom) si respectiv italianul Angelo Ciccone.

Evadarea zilei se va forma la kilometrul 170, dupa sprintul de la Cheia, moment in care sapte ciclisti au luat cursa pe cont propriu: italianul Ciccone, bulgarii Sumanov, Svetoslav Sanliev si Meder Zulkyarov, olandezul Oostlander, albanezul Banushi Besmir si chiar purtatorul tricoului galben, ungurul Rida Cador. Catararile zilei vor fi trecute pentru prima oara in etapa de italianul Manolo Zanella (catararea de la Fiser) si de Rida Cador de la P-Nivo Betonexpressz 2000 (catararea de la Bratocea). Protagonistii evadarii vor pune pana la linia de sosire in Valenii de Munte un avans de aproape trei minute fata de restul rutierilor. Si cum era de asteptat invingatorul etapei va fi decis la sprint, cele mai bune picioare dovedindu-se a le avea bulgarul Pavel Sumanov (Hemus 1896) care i-a invins pe italianul Angelo Ciccone si pe olandezul Sander Oostlander (Asito Cycling Team), dupa 4 h53'43" de rulat pe biciclete.

In aceste conditii, tricoul galben, al liderului clasamentului general, ramane in continuare pe umerii ungurului Rida Cador (P-Nivo Betonexpressz 2000), iar cel alb, al celui mai bun rutier in clasamentul pe puncte il pastreaza italianul Davide D'Angelo. Nici tricoului verde nu si-a schimbat purtatorul, italianul Manolo Zanella ramanand in posesia acestuia, in timp ce tricoul rosu va fi imbracat in etapa a sasea de ucraineanul Roman Visnevski (Mirage). Cel mai bun roman a ramas Dan Anghelache, care isi pastreaza tricoul albastru.