miercuri, 25 iunie 2008

Kreuziger castiga Turul Elvetiei

Daca ciclistul spaniel Igor Anton s-a mentinut in fruntea cursei pana in etapa a cincea, etapa a sasea va rasturna clasamentul general. Desfasurata pe 188 km intre Ambri si Verbier, mansa va fi animata de o evadare a 11 oameni formata chiar pe prima catarare a zilei de categoria HC- Nufenen (2 479 m). Insa castigatorul nu se va detasa din acest minigrup, ci din grupul de urmaritori. Aflat la al patrulea succes stagional, dupa cele doua etape din Turul Tarii Bascilor si Sageata Valona, Kim Kirchen (High Road) va trece primul linia de sosire si va prelua in urma victoriei sefia clasamentului general.


In stilul sau, care merita brevetat, Fabian Cancellara (CSC) s-a impus in a saptea etapa, disputata intre Gruyeres si Lyss pe distanta a 171 de kilometric. Alaturanu-se lui Lief Hoste (Silence-Lotto) si Markus Fothen (Gerolsteiner) intr-o evadare initiata in ultimii zece kilometri, Cancellara e va desprinde cu cinci borne inainte de final, intr-un moment in care plutonul se apropia amenintator. Nici un sprinter nu va putea tine ritmul impus de elevetian care va incheia etapa cu 2 secunde in fata lui Erik Zabel (Milram) si a australianului Robbie McEwen (Silence – Lotto).

Dar turul nu s-a incheiat aici. Contra timpul individual pe munte rulat pe biciclete in penultima etapa pe distanta a 25 de km intre Altdorf si Klausenpass va aduce un nou lider in clasamentul general. Rutierul ceh Roman Kreuziger a preluat conducerea Turului Elvetiei, dupa ce a parcurs traseul cu cel mai bun timp de 1h22”, depasindu-l cu 16 secunde pe venezueleanul Jose Rujano Guillen, al treilea clasandu-se germanul Andreas Kloden (Astana) cu o intarziere de 17 secunde.
Clasat al doilea la finalul Turului Romandiei din acest an, Kreuziger devine principal favorit la castigarea Turului Elvetiei, cu un avans la general de 48” fata de Kloden si 1’55” fata de Igor Anton.

Intr-un deja vu al etapei a saptea in ultima etapa se va impune la sprint acelasi Fabian Cancellara. Etapa rulata pe biciclete intre Altdorf - Berne, pe 168km a fost bine controlata de pluton. Cu 1,5 km de linia de sosire belgianul Philippe Gilbert (Francaise des Jeux) va ataca si va fi urmat din nefericire pentru el, doar de Cancellara care va trece in fata sa linia de sosire. La patru secunde de cei doi va ajunge Daniel Moreno ( Caisse d'Epargne).

Podiumul general va ramane neschimbat, cu Roman Kreuzigerin frunte, urmat de Kloden si Igor Anton. Si cu acest tur am mai facut inca un pas catre Marea Bucla, cu care ne vom intalni pe data de 5 iulie.


Clasament general final

1.Roman Kreuziger (Cze) Liquigas 35.43.46
2 Andreas Kloden (Ger) Astana 0.49
3 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel - Euskadi 1.55
4 Damiano Cunego (Ita) Lampre 2.11
5 Thomas Lovkvist (Swe) Team High Road 2.37
6 Andy Schleck (Lux) Team CSC 2.57
7 Kim Kirchen (Lux) Team High Road 2.58
8 Markus Fothen (Ger) Gerolsteiner 4.08
9 Christian Knees (Ger) Team Milram 4.18
10 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank 4.26