miercuri, 11 iunie 2008

Leipheimer si Valverde invingatori, Hushovd in galben in Criterium du Dauphine Libere

Criterium du Dauphine Libere (Turul provinciei Dauphine) a debutat pe data de 8 iunie si se va desfasura in provincia ce ii da numele pe perioada a opt zile. Considerata alaturi de Turul Elvetiei ca o cursa pregatitoate pentru Marea Bucla, turul aniverseaza anul acesta 60 de ani de exisenta.


Intrarea in competitie s-a facut printr-un prolog care a necesitat un efort individual pe distanta de 5,6 km in usoara coborare, pornind din suburbia Le Pontet, a orasului Avignon, pana in localitate. Din cei 144 de rutieri, apartind la 18 echipe, care s-au suit pe biciclete pentru a concura in acest tur, americanul Levi Leipheimer, castigatorul competitiei din 2006, a stabilit cel mai bun timp (6’10.05”), intr-un moment in care parea ca specialistul de la Credit Agricole, Thor Hushovd, nu mai poate fi invins. Rutierul de la Astana a fost cu 1.42” mai rapid ca norvegianul Hushovd si cu 6.24” in fata lui Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne).

Prima etapa (Avignon - Privas, 194km), cu cateva catarari nu foarte inalte pe traseu, s-a dovedit a avea un profil perfect pentru spaniolul Alejandro Valverde, invingatorul din Liege-Bastogne-Liege impunandu-se la sprint in fata norvegianului Thor Hushovd.
Sebastien Joly (Francaise des Jeux) se va dezlipi de pluton la kilometrul 15, pana la kilometrul 23 al cursei alaturandui-se Christian Kux (Milram) si Arnaud Labbe (Bouygues Telecom. Cei trei vor conduce pe biciclete pana la borna ce indica 20 de km pana la final, cand plutonul condus magistral de echipa lui Hushovd - Credit Agricole ii va inghiti. Desi in ultimii 6 km ai etapei rutieri ai echipei High-Road duceau o trena rapida in frunte, campionul Germaniei - Fabian Wegmann va accelera, dar si el va fi intrecut cu 300 de metri inainte de linia de sosire de Valverde, Hushovd si Schroder, rutier al echipei Milram. Desi si-a adjudecat etepa Valverde a ratat tricoul galben cu o secunda, conducerea in clasamentul individual revenindu-i lui Hushovd.

Clasament etapa 1

1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 4.46.36 (40.614 km/h)
2 Thor Hushovd (Nor) Credit Agricole
3 Bjorn Schroder (Ger) Team Milram
4 Fabian Wegmann (Ger) Gerolsteiner
5 Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto

Clasament general dupa etapa 1

1 Thor Hushovd (Nor) Credit Agricole 4.52.41
2 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 0.01
3 Levi Leipheimer (USA) Astana 0.05
4 Maxime Monfort (Bel) Cofidis 0.17
5 Vladimir Efimkin (Rus) AG2R La Mondiale