joi, 5 iunie 2008

Pentru a treia oara Sella

Emanuele Sella a reusit o a treia victorie de etapa, iar Alberto Contador si-a consolidat pozitia de lider in ultima etapa de munte din actuala editie a Turului Italiei – 232 de km ce au cuprins Passo di Gavia, Passo del Mortirolo si catararea Aprica inainte de a ajunge in Tirano.

Dupa cateva incercari de evadare controlate de pluton Julio Alberto Perez Cuapio (CSF Group Navigare), Jose Rujano Guillen (Caisse d'Epargne) si Evgeny Petrov (Tinkoff Credit Systems) vor reusi o scurta evadare, care insa se va faramita pe parcurs si va jonctiona cu un al doilea grup de evadati. In frunte s-a detasat Cuapio care va si pasi primul pe Cima Coppi - Passo di Gavia. Pe coborare i se vor alatura Fortunato Baliani (CSF Group Navigare) si Antonio Colom Mas (Astana).

Pe Montirolo insa a incepul adevaratul chin. LPR Brakes si PVC Diquigiovanni vor prelua intiativa din grupul ce ii contine pe favoriti, pentru a-si propulsa capitanii, pe Di Luca si Simoni. Di Luca va fi insa scuturat, in grup mentinandu-se Alberto Contador (Astana), Riccardo Ricco (Saunier Duval - Scott), Emanuele Sella (CSF Group Navigare), Denis Menchov (Rabobank), Joaquin Rodriguez (Caisse d'Epargne), Domenico Pozzovivo (CSF Group Navigare) si Gilberto Simoni (Serramenti).

Colom va trece primul peste varf, urmat la 15 secunde de Baliani, grupul numelor importante trecand la 38 seconde. La 2 minute va urma Cuapio. La poalele ultimei catarari a zilei – Aprica, Sella va ataca si va fi urmat de Simoni. Acesta va fi si ordinea la sosire, locul trei fiind ocupat de Joaquin Rodriguez (Caisse d'Epargne), campionul Spaniei pe sosea, care se va detasa pe coborare.

Putem spune ca etapa a simplifcat lupta pentru victorie. Di Luca a pierdut mai multe minute in contratimpul ce urma contand doar Contador si Ricco, care vor trece impreuna linia de sosire, cu o intarziere de un minut si jumatate in raport cu invingatorul, astfel incat diferenta dintre Ricco si lider la general ramane de 4 secunde. Victoria spaniolului Contador se contura cu destula certitudine.

Clasament etapa a 20-a

1 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 6.52.45 (33.725 km/h)
2 Gilberto Simoni (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 1.04
3 Joaquin Rodriguez (Spa) Caisse d'Epargne 1.22
4 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval - Scott 1.30
5 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana
6 Antonio Colom Mas (Spa) Astana
7 Fortunato Baliani (Ita) CSF Group Navigare
8 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre
9 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale
10 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas

Clasament general dupa etapa a 20-a

1 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 89.23.25
2 Riccardo Riccò (Ita) Saunier Duval - Scott 0.04
3 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre 2.00
4 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 2.05
5 Emanuele Sella (Ita) CSF Group Navigare 2.35
6 Denis Menchov (Rus) Rabobank 2.47
7 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes 4.18
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Silence - Lotto 4.26
9 Domenico Pozzovivo (Ita) CSF Group Navigare 5.25
10 Gilberto Simoni (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 6.40