joi, 12 iunie 2008

Un maghiar doboara Transfagarasanul

Cea mai asteptata etapa din Turul Romaniei 2008 a fost cu siguranta etapa a patra, cu startul in Sibiu si sosirea in ascensiune la Balea Lac. Parcursul etapei, ce a totalizat 96 de kilometri, propunea o portiune de incalzire pe traseul Dumbrava Sibiului - Cisnadie - Talmaciu – Avrig – Cartisoara si de aici catararea pe Transfagarasan catre Balea Lac (31 km lungime, 1 455 m diferenta de nivel, 4,7% panta medie si 8,6% panta maxima).

Primul care va atinge altitudinea liniei de sosire, situata la Balea Lac (2 014 m) va fi rutierul Rida Cador (P-Nivo Betonexpressz 2000), TGV-ul ungur ajungand cu patru minute in fata olandezului Sander Oostlander (Asito Cycling Team) si preluand si conducerea in clasamentul general individual.

La 35 de kilometri de la startul acestei etape, care s-a dat de la Dumbrava Sibiului la ora locala 11, din cei 78 de rutieri care au mai ramas in competitie, 20 au intiat o evadare care se va „sparge” treptat treptat, Cador desprinzandu-se la poalele ascensiunii de la Balea. Ungurul va aborda singur ascensiunea, care a fost cu atat mai dificila cu cat pe parcurs au fost troieni de zapada si nici vremea nu a fost prea prietenoasa, peste Fagaras abatandu-se o ploaie torentiala cu grindina.

Rutierul in varsta de 26 de ani a parcurs traseul in 2h37’37”, in urma sa sosind olandezul Sander Oostlander (Asito Cycling Team) si italianul Davide D'Angelo. Dinamovistul Dan Anghelache a reusit cea mai buna clasare de pana acum in acest tur sosind al cinci-lea, la 5’45” distanta de invingator.

In urma acestei etape ungurul Rida Cador va „smulge” de pe umerii olandezului Peter van Agtmaal tricoul galben, devenind noul lider al clasamentului general. Tricoul alb, al liderului clasamentului pe puncte, va fi purtat in etapa a cincea de italianul Davide D'Angelo (P-Nivo Betonexpressz 2000), cel rosu, al sprinterilor, de ucraineanul Roman Visnevski (Mirage), iar cel verde, al cataratorilor, de italianul Manolo Zanella (Italia). Dan Anghelache ramane cel mai bun roman, urcand de pe locul 23 pe care il ocupa inaintea etapei, pana pe pozitia a opta, fiind la 6‘9” de lider.

foto: www.sibiul.ro