luni, 16 iunie 2008

Valverde la primul Dauphine Libere castigat

Ultimele doua etape s-au asemanat oarecum prin desfasurarea lor, avand doi castigatori mai putin cunoscuti. La general insa s-a impus bine cunoscutul Alejandro Valverde.

Penultima etapa a turului (Morzine - La Toussuire, 233km) a cunoscut o evadare a 20 de rutieri la kilometrul 48 al cursei, pe catararea Cote de Megeve (1 120m), evadare care insa se va faramita pe masura ce etapa se indrepta catre finish. Pierre Rolland (Credit Agricole) va fi cel care va trece primul varful catararilor Cote d'Hery-sur-Ugine, la kilometrul 72 al cursei, Col de la Croix-de-Fer. Insa cel care isi va seama ca evadarea risca sa fie inghitita de pluton va fi Chris Anker Sorensen (CSC), care va pleca singur la kilometrul 213 si va trece primul linia de sosire dupa 6h15’53”.

Ultima etapa a propus un profil aproape plat in prima parte si trei catarari in cea de-a doua inainte de a se cobori in Grenoble, unde s-a incheiat mansa dupa 128 km parcursi. Evadarea din care se va cerne invingatorul va fi initiata dupa 16 km parcursi cand s-au desprins sapte rutieri. Dupa mai multe incercari de desprindere si regrupari, Yuriy Trofimov (Bouygues Telecom) va ataca pe ultima catarare - Col de Porte (1 326 m), fiind insa ajuns pe coborare de Dimitri Fofonov (Credit Agricole) si Jurgen Van de Walle (Quick Step) cu care se va bate in sprintul final. Invingator a fost Fofonov, urmt de Trofimov.

La general Vlaverde instalat in frunte dupa contra timpul din etapa a treia si nu a mai coborat de pe prima treapa, devenind unul din favoritii Marii Bucle: „Mi-ar placea mult ca Turul Franţei lucrurile sa se petreaca la fel. Contratimpul a fost exceptional si apararea mea din munti a fost foarte bine gandita. Am simtit de la inceputul prologului ca am picioare bune. Am luat tricoul de lider si nu i-am mai dat drumul pana la final. E magnific”, a declarat Valverde dupa competitie. Celelate doua locuri pe podium au ramas Cadel Evans (Silence-Lotto) si Levi Leipheimer (Astana).

Clasament general final

1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 27.34.39
2 Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto 0.39
3 Levi Leipheimer (USA) Astana 1.24
4 Robert Gesink (Ned) Rabobank 2.47
5 Haimar Zubeldia (Spa) Euskaltel-Euskadi 3.19
6 Cyril Dessel (Fra) AG2R La Mondiale 4.01
7 Mikel Astarloza (Spa) Euskaltel-Euskadi 4.25
8 Sylvester Szmyd (Pol) Lampre 4.29
9 Maxime Monfort (Bel) Cofidis 4.45
10 Matteo Carrara (Ita) Quick Step 5.13