Considerat al doilea ca marime, dupa supermaratonul Budapesta-Viena,
supermaratonul Bekescsaba - Arad – Bekescsaba si-a desfasurat a
XI-a editie week-end-ul trecut (24-25 mai). Organizat de municipalitatile celor doua orase, in baza colaborarii transfrontaliere, evenimentul a fost inclus anul acesta in programul oficial al Federatiei Romane de Atletism.
Competitia presupune parcurgerea distantei dintre cele doua orase in doua zile, fie pe biciclete, fie pe role sau alergand, individual sau pe echipe. In prima zi startul s-a dat din Bekescsaba, in Ungaria, traseul tintind spre sud, iar dupa 159 km in localitatea Mezohegyes parcursul a cotit spre est, spre granita cu Romania, unde concurentii au intrat in tara prin punctul de trecere a frontierei Turnu, dupa care au alergat pe DN 7 si au intrat in municipiul Arad, oprindu-se pe platoul din fata Palatului Administrativ, dupa 103,8 kilometri. Cea de-a doua zi a presupus parcurgerea traseului retur, unul putin diferit de cel din prima zi, de la Arad la Bekescsaba numarand 93,1 kilometri.
Competitia a reunite, cum era de asteptat, cei mai multi participanti din Romania si Ungaria, dar au fost concurenti si din Serbia, Rusia, Ucraina, Etiopia, Finlanda, in total 400 de sportivi. Din pacate concurentul din Etiopia nu e reusit sa treaca granita neavand viza. Premiile puse in joc au valorat 10.000 euro.
Bineinteles ca primii au sosit cei pe biciclete. Emanuel Tomuta (21 ani) a parcurs in prima zi pe bicicleta, distanta dintre cele doua orase in 5 ore si 39 de minute, fiind urmat, la cateva secunde, de doi dintre coechipierii sai, Ovidiu Turcu si Gheorghe Paiusan, de la clubul Vointa din Arad, club de la care au participat 21 de ciclisti. De-altfel Tomita, clasat pe locul doi anul trecut a si castigat competitia. Din pacate ciclistii au declarat ca au fost nevoiti sa reduca viteza odata cu intrarea pe teritoriul tarii noastre.
Cel mai varstnic biciclist, care a concurat la supermaraton a fost ungurul Novak Ferenc, fost postas. Pana la cei 77 de ani ai sai (multi inainte), desi are doar o mana, a parcurs pe bicicleta un milion si jumatate de kilometri. Novak figureaza de trei ori in Guinness Book.
2 comments:
Frumos articol despre Maratonul Bekescsaba-Arad-Bekescsaba ... Totusi, putin ne-ai lasat in ceatza, desigur, neintentionat.
Numarul paricipantilor a fost mult mai scazut decit crezi...
La fel si nr. de nationalitati...
Si la fel si nr. de ciclisti ai clubuli V-ta Arad...
Mai scrie odata distanta parcursa si raporteaza-o la timpul scos de castigator si sa vedem ce iasa...
Apoi, ia din nou castigatorii de la cele 4semietape si aliniaza-i.
Numara-i, da-le nume si concluzioneaza.
Atentie, ca si in anii anteriori, mai putin anul trecut cind datorita scandalului lansat fireste, de noi, cei din Arad, s-a trecut la clasamentul pe puncte/timp, un fel de clasament numai de organizatori cunoscut, Maratonul a fost castigat de cel care a trecut primul linia unde scrie "finish", sau ceva asemanator ... In mod sigur nu trebuie sa fiti de acord cu punctul meu de vedere, insa din nou fac apel la atentia scriitorului de articole , desigur, bine intentionat (si multumesc ptr. asta) sa verifice bine informatiile ce le posteaza pe acolo. Altfel cade in derizoriu si seamana din ce in ce mai tare cu un alt stapin spin, admin. pe un oarecare site si care "o da prin gard" in mod frecvent, incercind sa inventeze te miri ce nastrusniciii!
Oricum, in concluzie, ca sa o fac mai dulce, ai nimerit-o la fix cu Novak-postasul ...
ca sa fac putin lumina cu referire la acest maraoton adaug niste chestii; este un maraton destinat alergatorilor, nicidecum ciclistilor.
totul este de la an la an tot mai prost organizat, tot mai putin concurenti participanti inclusiv la alergatori, sunt furati la timp, la bani, de altfel toti sunt furati. clubul vointa nu mai are nici un ciclist care sa faca performanta in adevaratul sens al cuvantului, cel care se ocupa de club este un betiv notoriu, iar timpul este jalnic. ar fi multe de spus, dar.... un mare dar.
Trimiteți un comentariu