vineri, 13 iunie 2008

Boonen exclus din Turul Elvetiei si Marea Bucla pentru consum de cocaina

Campion mondial pe sosea in 2005 si dublu invingator in clasica Paris-Roubaix, ciclistul belgian Tom Boonen a fost depistat pozitiv cu cocaina in urma unui control efectuat pe data de 25 mai 2008, cu trei zile inaintea Turului Belgiei.

De-altfel in decembrie 2007, Boonen a fost mentionat drept furnizor de cocaina de un prieten al rutierului belgian - alergatorul de ciclocross Tom Vanoppen, si el depistat pozitiv la cocaina. Tom Boonen a negat atunci orice implicare in acest caz, insa de data aceasta si-a recunoscut vina, si-a cerut scuze fanilor, declarand ca isi asuma responsabilitatea actiunilor sale extrasportive: „Nu am de gand sa-mi sustin apararea acum si aici. Niciodata nu am fost perfect si regret cele intamplate. Imi voi lua o perioada de pauza pentru a-mi aseza gandurile si sper ca fanii sa fie in continuare increzatori in mine”, a declarat Tom Boonen intr-o conferinta de presa sustinuta in Wielsbeke, Belgia.

Desi regulamentul AMA (Agentia Mondiale Anti-Doping) nu stipuleaza sanctiuni in cazul consumul de cocaina in afara competitiilor, Boonen a fost exclus de la startul Turului Elvetiei, care se va desfasura in perioada 14-22 iunie si pe langa lovitura de imagine primita, ca si Contador, belgianul nu va participa nici la Turul Frantei in acest an. „Pentru noi, Tom Boonen nu va putea sa participe la Tur deoarece informatiile despre el sunt adevarate. Tom este un mare campion, iar campionii trebuie sa fie exemple de buna conduita. El atenteaza la integritatea Turului si a echipelor care participa la aceasta competitie", a explicat directorul Marii Bucle, Christian Prudhomme.