duminică, 9 martie 2008

Paris-Nice 2008

In ciuda polemicilor birocratice, cursa are loc, iar printre favoriti se numara Cadel Evans (Silence-Lotto) care a castigat deja o etapa in “Ruta del Sol”, Davide Rebellin (Gerolsteiner) invingatorul din Turul Haut Var, Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne) ocupantul locului trei de anul trecut, Frank Schleck (CSC) Jose Angel Gomez Marchante (Saunier Duval-Scott) sau italienii Damiano Cunego (Lampre) si Leonardo Bertagnolli (Liquigas) si a nu-l uitam pe David Millar (Slipstream). Echipele franceze s-au remarcat de la inceputul sezonului prin: Rinaldo Nocentini (Ag2r-La Mondiale) castigator in GP Lugano, Sylvain Chavanel (Cofidis) ce s-a remarcat in contratimpul Turului Algarve, Alexandre Botcharov (Credit Agricole) castigator al Turului Mediteraneean si Hushovd de la aceesi echipa, dar si proaspatul rutier de la Agritubel, Christophe Moreau. Dintre tineri atrage atentia Robert Gesink cu o buna reprezentatie in Turul Californiei.

Dar sa urmarim parcursul celor sapte etape, care se desfasoara intre 9-16 martie:

Prologue (duminica 9 martie) : contratimp Amilly-Amilly , 4.6km
Dupa numerosi ani in care deschiderea cursei puse in discutie a avut loc in suburbia Parislui, Issy-les-Moulineaux, in care ASO isi are birourile, anul acesta avem o noua locatie – oraselul Amilly, la 100 km sud de Paris. Nu este tocmai un prolog tehnic, insa curbele la 90 de grade vor pune la incercare rutierii.

Etapa I (luni 10 martie): Amilly-Nevers, 184.5kmCea mai plata dintre etape, cu o catarare la doar 354 m (Cote de Venoize) cea de-a doua mansa va fi una in care sprinterii se vor afirma, intr-o cursa care anul acesta abunda in catarari.

Etapa II (marti 11 martie): Nevers-Belleville, 201kmCu toate ca organizatorii au etichetat-o ca o etapa de plat, traseul mansei secunde cuprinde in ultimii 70 de kilometrii patru catarari in succesiune rapida, ultima Fut d'Avenas, de categoria a doua ducandu-ne pana la 762 m altitudine.

Etapa III (miercuri 12 martie): Fleurie - Saint-Etienne, 166.5kmSi iata-ne ajunsi intr-o etapa de munte adevarata, un bun test pentru aspirantii la castigarea "Cursei catre soare” care ar putea face o selectie in pluton. De remarcat ultima catarare Col de la Croix de Chauboret, cu o diferenta de nivel de mai bine de 800 de metri, pe o distanta de 10 kilometri, cu o panta de 6,5%.

Etapa IV (joi 13 martie): Montelimar - Station du Mont Serein Mont Ventoux, 176kmEtapa regina se va derula intre Montelimar si statiunea montana Mont Serein, ce va culmina cu catararea de pe Mont Ventoux (8%) pe care nu am mai intalnit-o in Paris – Nice din 1986, cand etapa a fost castigata de Sean Kelly, castigotor de sapte ori conseutiv al cursei (1982-1988).

Etapa V (vineri 14 martie): Althen-des-Paluds - Sisteron, 172.5kmEtapa a cincea se va desfasura intre Althen-des-Paluds (49m) si Sisteron (496m), pe o distanta de 172,5 km si cu patru catarari si doua sprinturi intermediare pe parcurs.

Etapa VI (sambata 15 martie): Sisteron - Cannes, 206km
Cea mai lunga etapa (206 km) „coboara” de la 500 de metri si se incheie pe riviera franceza, la nivelul marii. Cu nu mai putin de patru catarari de categoria a doua si trei de categoria a treia, etapa a fost castigata solitar de patru ani incoace, Col de Tanneron reprezentand un punct in care rutierii se pot desprinde si ataca finalul in forta.

Etapa VII (duminica 16 martie): Cannes - Nice, 119km
Aceleasi suisuri si coborasuri ce fac deliciul unei din cele mai spectaculoase curse ce se desfasoara de-a lungul anului ne tin in suspans si in etapa finala, presarata cu trei catarari de categoria 1.

Cu siguranta vom urmari cu interes aceasta prestigioasa cursa si va vom tine la curent cu evenimentele importante ale fiecarei zile, invitandu-va totodata la discutii pe marginea ei!