sâmbătă, 23 august 2008

In rezumat

Ca de cand nu ne-am mai vazut …s-a mai intamplat cate ceva in lumea ciclismului.

Am avut bineinteles un Tur al Frantei 2008 interesant, cu 3,554 km parcursi in 21 de etape, dintre care patru extenuante de munte si doar 82,5 km de contra-timp grupati in doua etape (4 si 20). Cum tot omul a aflat deja, turul a fost castigat pentru a treia oara consecutiv de un spaniol, de data aceasta in persoana lui Carlos Sastre de la CSC-Saxo Bank, el urmand lui Contador castigatorul de anul trecut si lui Oscar Pereiro castigatorul la masa verde din 2006. Dupa ce Valverde va deschide seria purtatorilor tricoului galben, Evans va intrezari o raza de speranta dupa etapa a zecea cand va prelua conducerea. Dar fara sprijinul echipei sale, Silence Lotto, rutierul australian va pierde prima pozitie dupa etapa a 15-a cu final in catarare la Prato Nevoso, luxemburghezul Franck Schleck (CSC-Saxo Bank) alegandu-se cu tricoul galben. Sastre va fi insa cel care va face miscarea decisive pe Alpe d’Huez, ciclistul spaniol reusind sa-si pastreze tricoul galben dupa contratimpul individual de la Saint Amand Montrond.
Rutierul britanic Mark Cavendish se doveste a fi cel mai in forma sprinter din Turul Frantei 2008, ciclistul echipei Columbia castigand la sprint nu mai putin de patru etape. Instalat in fruntea clasamentului pe puncte inca din etapa a 8-a, dar aproape inexistent la sprinturile finale din prima parte a Turului Frantei, spaniolul Oscar Freire Gomez va reusi sa se impuna la capatul etapei a 14-a, disputata intre Nimes si Digne Les Bains (194,5 km) demonstrandu-si meritul de a purta tricoul verde, pe care il va duce pana la Paris. Din pacate Turul nu a fost lipsit de incidente, atragandu-ne atentia accidentarea lui Oscar Pereiro, care a cazut violent in timpul unei coborari in cadrul celei de-a 15-a etape a Turului Frantei, suferind o fractura cu deplasare a umarului stang.
Nu au lipsit nici testele positive de dopaj …Tonul a fost dat de Manuel Beltran depistat pozitiv cu Eritropoetina dupa etapa din 7 iulie. Dupa etapa contratimp de la Cholet (etapa a patra) a fost randul lui Moises Duenas Nevado de la echipa Barloworld. Ricco si Piepoli, rutierii echipei Saunier Duval-Scott care au excelat in prima saptamana a competitiei nu au scapat nici ei de aceste acuzatii. In varsta de 24 de ani, Ricco, care a facut senzatie la Super-Besse in Masivul Central si a castigat etapa a noua, a negat initial acuzatiile, insa isi va recunoaste greseala care a costat echipa sa pierderea sponsorului principal si retragerea din tur. In schimb colegul sau de camera pe perioada competitiei, Piepoli cel care se va remarca in etapa a zecea cand va evada cu coechipierul sau Jose Cobo va nega acuzatiile. Cu toate acestea Piepoli nu este la prima abatere. In iunie 2007 a fost testat “non-negativ”, fiind crutat de Federatia de Ciclism din Monaco datorita faptului ca analizele laboratorului din Barcelona nu a putut stabili daca medicamentele pentru astm au fost inhalate sau injectate. Dar lista nu se termina aici. Emanuele Sella a fost depistat dopat cu Eritropoetina de a treia generatie in cadrul unui control comandat de Uniunea Ciclista in luna iulie. Ciclistul Italian ne-a uimit cu prospetimea cu care a castigat trei etape in cursa tricoului roz, ocupand la finalul prima pozitie in ierarhia cataratorilor din Giro.

Clasat doar pe locul 10 in Marea Bucla, Alejandro Valverde va castigat la sprint la capatul a 239 km Classica San Sebastian in fata lui Aleksandr Kolobnev (CSC) si Davide Rebellin (Gerolsteiner). Rutierul spaniel conduce astfel si clasamentul Pro-Tour.

La capitolul transferuri ii trecem in revista pe McEwen care nu a castigat nici o etapa in Turul Frantei, sa spunem si datorta lipsei sprijinul echipei sale Silence Lotto, pe care o va parasi concurand in 2009 pentru Katusha, echipa finantata de rusul Oleg Tinkoff si care se poate mandri cu un buget de 15 milioane euro. De-altfel aceasta echipa pare sa faca senzatie, atragandu-i si pe Filippo Pozzati si belgienii Gert Steegmans si Kenny Dehaes. Se zvonea ca si elvetianului Cancellara i s-a facut o oferta de nerefuzat de catre Oleg Tinkoff, pe care insa rutierul a refuzat-o. Cert este insa ca rutierul elvetian si-a reinnoit contractul cu echipa lui Bjarbe Riis, CSC-Saxo Bank pentru inca 3 ani.
Un alt “abandon” il inregistreaza echipa Barloworld, echipa ce isi va continua activitatea pana la sfarsitul anului in ciuda rumorilor ca sponsorul sud african va lasa echipa dupa Turul Frantei. Sprinterul Gasparotto a semnat un contract pentru 2 ani cu echipa Lampre. Si Jerome Pineau a dat echipa sa, Bouygues Telecom pentru o alata – Quick Step cu care a semnat pe 2 ani.

Cat priveste Turul Spaniei care bate la usa, s-au anuntat deja doua nume importante care nu vor lua startul. Cadel Evans acuza o problema la genunchi, in timp ce Menchov, castigatorul din 2007 si 2005 (masa verde) se simte obosit cu 2 mari tururi in palmares anul acesta (Giro si TdF). Liderul Echipei Rabobank va fi tanarul olandez Robert Gesink.

1 comments:

c0dru7z spunea...

Turul Frantei ... hmmm am un sentiment de deja-vu . De departe cel mai galonat rutier din toate timpurile e "Tata Lance" .