luni, 17 decembrie 2007

Alegerea unei biciclete - partea III - Mountain-Bike-ul

Mountain-bike-urile (MTB) sau montanele, asa cum li se spune in mod curent‚ „in popor”, sunt biciclete ce folosesc cauciucuri late si eventual cu multe crampoane, striatii, pentru o mai buna stabilitate si o aderenta ridicata in scopul obtinerii unei transmisii mai bune a cuplului motor (tractiune). Multe dintre ele sunt prevazute cu suspensii, amortizoate de soc, pe spate si/ sau pe fata, pentru a „indulci” (a face mai confortabil) mersul pe suprafete mai dificile.

MTB-urile vin de obicei cu 3 placi si 7, 8 sau 9 pinioane pentru a forma un total de 21, 24 sau 27 de viteze. Cele 3 placi permit obtinerea unei plaje mai mari de raporturi de angrenare necesare pentru a putea face fata dealurilor sau catararilor dificile.

Unele modele de MTB folosesc si suspensii pe spate, ceea ce permite rotii din spate sa se deplaseze in plan vertical peste obstacolele marind astfel confortul ciclistului. MTB fara suspensie sunt destinate, asadar, suprafetelor mai putin dificile, fara obstacole. Acest tip de bicicleta este in general mai usor si mai ieftin decat cele cu suspensii. Totusi, o bicicleta echipata cu suspensii, de buna calitate, si foarte scumpa de altfel, este mai usoara decat cel mai ieftin mountain-bike fara suspensii.

Trebuie astfel sa va obisnuiti cu ideea ca daca va doriti o bicicleta mai buna sau mai usoara, trebuie sa investiti ceva mai mult decat intr-o bicicleta obisnuita, ce se poate intalni la tot pasul.


In articolul urmator voi incerca sa vorbesc despre cursiera, precum si unde poate fi folosita. Pana atunci astept sugestiile, propunerile si observatiile dumneavoastra. Sunteti invitati sa va expuneti parerile lasand un comentariu!

1 comments:

Anonim spunea...

ce parere ai despre suspensia spate hidraulica?mersi