joi, 20 decembrie 2007

Alegerea unei biciclete - partea VI - Bicicletele de oras si triatlon

Bicicletele de oras sau de promenada au fost construite pentru a putea fi folosite de cei ce nu au pretentii deosebite si cei care folosesc bicicleta pentru scopuri utilitare sau recreative. Asa cum ii spune si numele sunt destinate mersului prin oras, parcuri, acolo unde calea de rulare este una fara obstacole. Cauciucurile pot fi si foarte late, dar in general sunt o varianta mai neteda (slick) a celor de MTB. Acest tip de bicicleta permite o pozitie ridicata, una foarte comoda (se solicita foarte putin spatele) incomparabil mai buna decat cea pe care o permite o cursiera, la care ciclistul trebuie sa stea foarte aplecat pentru a taia mai bine aerul (pozitie aerodinamica).
Multe biciclete de oras, pentru a mari confortul ciclistului au sei sau tije de sa speciale prevazute cu dispozitive pentru micsorarea socurilor. Greutatea acestora nu este chiar pe primul loc, astfel ca ele mai pot fi prevazute si cu oglinzi, lumini, cosuri, benzi reflectorizante, ochi de pisica si tot felul de accesorii ce nu pot fi intalnite in echiparea standard a celorlalte tipuri de biciclete. Principalul obiectiv al bicicletei de oras este mersul confortabil pe doua roti.


Bicicletele de triatlon sunt un tip de cursiera, insa sunt mai aerodinamice (folosesc ghidoane aerodinamice, asemanatoare celor de contratimp ce permit o pozitie a trunchiului foarte aplecata, pentru scaderea rezistentei la inaintare, roti aerodinamice).