marți, 18 decembrie 2007

Alegerea unei biciclete - partea IV - Cursiera

Daca in articolul trecut a fost prezentat Mountain-bike-ul, cel de astazi este dedicat cursierei.

Cursierele sau bicicletele de sosea, denumite si "reginele soselelor", sunt usoare, folosesc cauciucuri foarte inguste, pentru o frecare cu solul si cu aerul cat mai mica si sunt destinate parcurgerii unor distante mari si foarte mari pe drumuri adecvate (fara gropi, obstacole) cu viteze surprinzator de mari. Asa cum va spuneam, cauciucurile fiind mai inguste decat cele de MTB le fac mai rapide, dar in acelasi timp le fac si mai instabile, din acest motiv ele nefiind recomandate ciclistilor incepatori.

In ultima vreme dezvoltarea tehnologia a permis un salt considerabil si in domeniul bicicletelor. In domeniul cursierelor cel mai important lucru poate fi considerat implementarea schimbatoarelor in manetele de frana. Aceasta modificare, permite schimbarea vitezelor si franarea, fara a lua mana de pe manetele de frana. Cursierele destinate iesirilor ocazionale sau de placere sunt dotate cu 3 placi si 8, 9 pinioane permitand la fe ca MTB, o abordare mai usoara a pantelor dificile. Cele utilizate de profesionisti in cursele de sosea folosesc in general 2 placi si 9 sau 10 pinioane, deoarece ciclistii au nevoie de angrenaje mai mari in curse. Ghidonul curbat sub forma unor coarne de berbec, permite mai multe posibilitati de asezare a mainilor (palmelor) si o pozitie mai joasa si mai aerodinamica decat in cazul MTB, insa este nevoie de putin timp pentru a va obisnui.


Cursierele mai noi, n-au aproape mai nimic in comun cu vechile cursiere din secolul trecut ce erau dotate cu numai 10 viteze. O investitie intr-o astfel de bicicleta este una de bun augur, daca se potriveste scopurilor dumneavoastra si va va reinventa „mersul pe bicicleta”.